Dział: RADIO

Dodano: Luty 27, 2023

Agora kupuje Radio Zet. Przejęła kontrolę nad Eurozetem, nabyła udziały za 9,17 mln euro

Agora ma już 51 proc. udziałów w Eurozecie (fot. Piotr Molęcki/East News)

Agora za 9,17 mln euro dokupiła 11 proc. udziałów w Eurozecie od SFS Ventures i została większościowym udziałowcem nadawcy Radia Zet. To największa w historii Agory inwestycja w media.

27 lutego 2023 r. Agora zawarła umowę z dotychczasowym większościowym wspólnikiem Eurozetu – czeską spółką SFS Ventures s.r.o., kupując 110 udziałów Eurozet, stanowiących 11 proc. kapitału zakładowego i dających 11 proc. ogólnej liczby głosów na zgromadzeniu wspólników Eurozet. Zgodnie z umową zapłaciła za to cenę wyjściową 9,17 mln euro (ostateczna cena zostanie ustalona w oparciu o zapisy w umowie wspólników), finansując transakcję dzięki pożyczce udzielonej przez SFSVentures.

Czytaj też: Sąd: Agora może przejąć kontrolę nad Eurozetem. Wyrok prawomocny

"Zakup Eurozetu to największa w historii Agory inwestycja w media, zaplanowana i konsekwentnie realizowana przez nas wbrew przeciwnościom" – skomentował w komunikacie Bartosz Hojka, prezes zarządu Agory. "Agora od ponad ćwierć wieku jest jednym z głównych graczy na krajowym rynku radiowym i ma ogromny wkład w budowę profesjonalnego radia w PolsceJesteśmy twórcami wielu formatów radiowych, w tym wyjątkowego Radia Tok FM – największego w mojej opinii sukcesu w polskich mediach ostatniej dekady. Grupa Eurozet to nadawca ze świetnym zespołem, gigantycznym dorobkiem i potencjałem. Dzięki połączeniu sił stajemy się drugim największym nadawcą w polskim eterze" – dodał Hojka.

Po dołączeniu Eurozetu do Grupy Agora w skład jej działalności radiowej, stanowiącej od tego momentu największy mediowy segment Grupy, wchodzić będzie 9 rozgłośni znajdujących się w TOP20 najczęściej słuchanych stacji w Polsce.

"To jednak nie finał, ale kolejny krok w strategicznym planie Agory, którym jest osiągnięcie pozycji numer 1 na rynku radiowym w Polsce pod względem słuchalności i sprzedaży" – dodał Bartosz Hojka.

Agora zapowiedziała, że wkrótce ogłosi plan działań zmierzających do połączenia sił Grupy Radiowej Agory i Eurozetu. W pierwszej kolejności będą one dotyczyły zmian organizacyjnych, a także wspólnej oferty handlowej.

Agora jest mniejszościowym udziałowcem Eurozetu od 2019 r. W tym samym roku złożyła do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zgłoszenie dotyczące zamiaru koncentracji polegającej na przejęciu kontroli nad Eurozet poprzez zakup pozostałych 60 proc. udziałów tej spółki od większościowego inwestora SFS Ventures. Postępowanie w tej sprawie toczyło się prawie półtora roku i było jednym z najdłuższych w historii UOKiK. W styczniu 2021 r. Prezes Tomasz Chróstny zakazał Agorze przejęcia Eurozetu.

Czytaj też: RMF FM najbardziej opiniotwórczym medium w styczniu. "Press" drugi w swojej kategorii

"Decyzja ta opierała się na przypuszczeniach i abstrakcyjnych hipotezach. W opinii ekspertów od rynku mediów, jak i od ekonomiki koncentracji argumenty Prezesa UOKiK były oderwane od sytuacji rynkowej, a zakaz – zastosowany po raz pierwszy w ciągu 9 lat – wydany został sprzecznie z prawem" – przypomniała w komunikacie Anna Kryńska-Godlewska, członkini zarządu Agory. "To dlatego dwa lata temu złożyliśmy odwołanie od tej decyzji i w maju 2022 r. doczekaliśmy się wyroku Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w postaci bezwarunkowej zgody na przejęcie Eurozetu. Rozstrzygnięcie to przypieczętował dziś prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego, dając nam – po kilkudziesięciu miesiącach urzędowej i sądowej batalii – możliwość realizacji kluczowych dla spółki planów" – dodała.

Press

Agora do tej pory była właścicielem trzech sieci lokalnych stacji radiowych nadających pod markami: Radio Złote Przeboje, Radio Pogoda i Rock Radio, a także większościowym współwłaścicielem ponadregionalnego radia Tok FM.

W portfolio Eurozet jest pięć rozgłośni: Radio Zet, Antyradio, Chillizet, Meloradio i Radio Plus.

Czytaj też: Jacek Karnowski będzie musiał przeprosić dziennikarzy TVN, minął termin na apelację

(KOZ, 27.02.2023)