Grupa Eurozet z nową dyrektorką  |  Co-CEO w firmie Better  |  Muzyczny talent show w Netflixie  |  Wywiady Piotra Jędrzejka w Meloradiu  |  "Yellowstone" z Costnerem i "Belfer" ze Stuhrem  |  Nowi autorzy dołączają do portalu Holistic News  |  Nagrody im. Samuela Lindego  |  Legia najbardziej medialnym klubem, Lewandowski piłkarzem  |  Sztuczna inteligencja nie budzi zaufania  |  Account director w VerdeAgency  |  Dentsu tworzy centra  |  Zarząd AMS  |  Apple i Meta będą karane za nieprzestrzeganie przepisów UE  |  Proces Evana Gershkovicha przed rosyjskim sądem za zamkniętymi drzwiami  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Luty 27, 2023

Turcja ukarała trzy stacje telewizyjne za nieprawomyślne relacje z trzęsienia ziemi

Sankcje nałożone przez RTÜK na nadawców są krytykowane jako próba łamania wolności słowa

Rada Najwyższa ds. Radia i Telewizji w Turcji (RTÜK) nałożyła sankcje na trzy kanały telewizyjne za relacje z trzęsienia ziemi, które nawiedziło kraj na początku lutego br.

Według serwisu Balkan Insight, RTÜK ukarała Fox TV, Halk TV i Tele 1 TV grzywnami w wysokości od 3 do 5 proc. miesięcznych dochodów z reklam z powodu komentarzy ich dziennikarzy na temat powolnej i nieskutecznej reakcji rządu na katastrofę.

Czytaj też: Komiks "Dilbert" usunięty z amerykańskich gazet za rasistowskie komentarze twórcy

Akcja RTÜK spotkała się z szeroką krytyką opozycji, ekspertów i międzynarodowych grup praw człowieka jako próba łamania wolności słowa.

(MAC, 27.02.2023)