Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Październik 26, 2022

TVP w sporze prawnym z właścicielem Gonet.tv. Chce, żeby zaprzestał emisji jej kanałów

"Od dawna chcemy podpisać umowę z TVP, ale nikt z nami nie rozmawia" – mówi Grzegorz Brzuska, country manager Poland Gonet.tv (fot. Jakub Kamiński/East News)

Telewizja Polska przesłała do spółki Gonet s.r.o., właściciela serwisów Gonet.tv i Lepsia.tv, przedsądowe wezwania do zaprzestania naruszeń i rozważa kolejne kroki prawne. Według TVP firma bezprawnie rozpowszechnia jej stacje telewizyjne.

Jak informowaliśmy, w ostatnich dniach serwis Gonet.tv dodał do oferty: TVP 3 Kraków, TVP 3 Łódź, TVP 3 Szczecin, TVP 3 Gdańsk, TVP 3 Wrocław i TVP 3 Poznań. Dołączyły one do już wcześniej obecnych w ofercie TVP 1, TVP 2, TVP 3 Warszawa i TVP 3 Katowice.

Czytaj też: TVP unieważniła przetarg na dostawę prądu. Nie wpłynęła żadna oferta

– Dodaliśmy dodatkowe stacje TVP 3 na podstawie must carry i zamierzamy dodać wszystkie TVP 3 – stwierdza Grzegorz Brzuska, country manager Poland Gonet.tv. I dodaje: – Od dawna chcemy podpisać umowę z TVP, ale nikt z nami nie rozmawia. Dlatego dostarczamy stacje TVP na zasadzie must carry.

W przesłanym "Presserwisowi" oświadczeniu TVP wyjaśnia, że czeska spółka Gonet s.r.o., właściciel Gonet.tv i Lepsia.tv, "od kilku lat usiłuje uzyskać nieodpłatne zgody od Telewizji Polskiej SA na reemisję programów TVP 1 i TVP 2, powołując się na must carry/must offer, czyli na art. 43 a ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji".

Według Telewizji Polskiej w serwisie Lepsia.tv bez jej zgody są dostępne nie tylko kanały TVP w formie emisji na żywo, ale też poszczególne programy w modelu powtórkowym. Jak wyjaśnia TVP, w sprawie – jej zdaniem – bezprawnego rozprowadzania programów oraz naruszania praw autorskich były kierowane do Gonet s.r.o. przedsądowe wezwania do zaprzestania naruszeń. Telewizja Polska podkreśla, że "nie doczekały się one żadnej reakcji ze strony dostawcy usług". "TVP rozważa dalsze kroki prawne" – przekazał nam publiczny nadawca.

Czytaj też: TVP Info emituje znacznie mniej spotów reklamowych niż rok temu

Według KRRiT zasada obowiązkowego udostępniania podstawowych stacji (TVP 1, TVP 2, TVP 3, Polsat, TV 4, TV Puls i TVN) obejmuje też platformy internetowe, ale z zaznaczeniem, że powinny one podpisać umowy dystrybucyjne z nadawcami tych kanałów. Nadawca nie powinien odmówić operatorowi wyrażenia zgody na rozprowadzanie podstawowych stacji.

"TVP stoi na stanowisku, iż do dostawców tego rodzaju usług, mających siedzibę za granicą (jak Gonet s.r.o. – przyp. red.), nie mają zastosowania przepisy art. 43 ust. 1 i art. 43 a ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji" – stwierdza jednak TVP.

Gonet.tv i Lepsia.tv to czeskie platformy internetowe udostępniające kanały telewizyjne, m.in. w Polsce oraz Czechach i na Słowacji.

Czytaj też: Adam Michnik 28 października odbierze w Hiszpanii Nagrodę Księżniczki Asturii

(MNIE, 26.10.2022)