Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Październik 05, 2022

Prokuratura prowadzi śledztwo w związku z molestowaniem seksualnym i mobbingiem w "Newsweeku Polska"

"Trwają przesłuchania świadków" - poinformowała WP Aleksandra Skrzyniarz, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie (screen: YouTube/Tomasz Lis)

W warszawskiej Prokuraturze Okręgowej toczy się śledztwo w sprawie byłego redaktora naczelnego "Newsweeka" Tomasza Lisa. O sprawie poinformowała wczoraj wieczorem Wirtualna Polska.

Postępowanie w tej sprawie toczy się od połowy lipca 2022 r. w związku z zawiadomieniami, jakie wpłynęły do prokuratury, dotyczącymi m.in. molestowania seksualnego oraz złośliwego i uporczywego naruszenia praw pracownika wynikających ze stosunku pracy. W ramach prowadzonych czynności prokuratura zwróciła się m.in do wydawnictwa o informacje. "Trwają przesłuchania świadków" - poinformowała WP Aleksandra Skrzyniarz, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie.

Wydawnictwo RAS Polska potwierdza, że wie o śledztwie: "Otrzymaliśmy zawiadomienie z prokuratury o toczącym się śledztwie w związku z Tomaszem Lisem. Przekażemy prokuraturze wszelkie niezbędne informacje i dokumenty w sprawie".

Czytaj też: W 2023 roku do PAP trafi z budżetu 20 mln zł, a nie 18 mln zł

Tymczasem Tomasz Lis nie pozwie Szymona Jadczaka za tekst w Wirtualnej Polsce, w którym opisano mobbing w redakcji "Newsweek Polska". Zapowiedział to w wywiadzie, który w poniedziałek opublikował serwis Krytykapolityczna.pl. Początkowo - w rozmowie z magazynem "Press" - Lis twierdził, że rozważa pozwanie redakcji WP, jak i autora tekstu.

(MAT, 05.10.2022)