Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Kwiecień 05, 2022

Mapy Apple będą ostrzegały przed zagrożeniami

Na razie nowe rozwiązanie w Mapach Apple działa w USA (screen: Haasalert.com)

Aplikacja Mapy Apple, która do tej pory pozostawała daleko za rozwiązaniami Google Maps, zyskuje nową funkcjonalność. Dzięki współpracy z Safety Cloud firmy HAAS Alert będą raportować o zagrożeniach na drogach w czasie rzeczywistym. Niedługo aktualizacja trafi do Polski.

O integracji z Mapami Apple na swoim blogu poinformowała firma HAAS Alert, która w USA działa od 2015 roku i współpracuje tam m.in. z agencjami bezpieczeństwa drogowego różnego szczebla.

- Cieszymy się, że Apple nada priorytet bezpieczeństwu kierowców i podejmuje kroki w celu osiągnięcia wizji zero, czyli wyeliminowania wszystkich wypadków drogowych, które skutkują śmiercią lub poważnymi obrażeniami - stwierdził w oświadczeniu wiceprezes Connected Vehicle w HAAS Alert, Jeremy Agulnek.

Czytaj też: Ukraińcy tropią programy i strony łączące się z rosyjskimi serwerami

Wykorzystanie Safety Cloud pozwoli Mapom Apple na pokazywanie wypadków, zatorów czy miejsc robót drogowych. Na razie ostrzeżenia w Apple Maps będą dostępne na terenie USA, ale w kolejnych aktualizacjach powinny trafić do Polski, która już została przeskanowana przez wozy Apple.

(PAR, 05.04.2022)