Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Kwiecień 04, 2022

Jen Psaki z rzeczniczki Bidena do telewizji MSNBC - tak podaje Axios

Jen Psaki ma poprowadzić program MSNBC na platformie streamingowej NBCUniversal - Peacock (screen: YouTube/The White House)

Serwis Axios ujawnił, że Jen Psaki, sekretarz prasowa Białego Domu, prowadzi rozmowy ze stacją telewizyjną MSNBC, dla której zamierza zostawić dotychczasowe stanowisko.

Psaki nie poinformowała oficjalnie zespołu prasowego Białego Domu o swoim odejściu. MSNBC konsultuje się z prawnikami, czy rozmowy nie naruszają żadnych przepisów związanych z działalnością pracowników rządowych.

Jen Psaki wraca do telewizji

Rzeczniczka miałaby być prowadzącą program MSNBC na platformie streamingowej NBCUniversal - Peacock. Będzie też pojawiać się w wieczornych programach telewizyjnych. Podobno wcześniej, decydując się na odejście z administracji państwowej, rozmawiała wstępnie z CNN, z którą współpracowała już kilka lat temu.

Czytaj też: Jen Psaki z COVID. Rzeczniczki Białego Domu nie ma z Bidenem w Polsce

Jen Psaki w 2008 roku była rzeczniczką kampanii prezydenckiej Baracka Obamy. Po wygranej została zastępczynią rzecznika prasowego Białego Domu, a następnie wicedyrektorką ds. komunikacji. Po rezygnacji była dyrektorką zarządzającą w Global Strategy Group.

Wcześniej CNN, teraz MSNBC?

W trakcie drugiej kampanii prezydenckiej Obamy ponownie towarzyszyła mu jako rzeczniczka kampanii. W roku 2013 została rzeczniczką Departamentu Stanu. W 2015 wróciła do Białego Domu i pełniła funkcję dyrektorki ds. komunikacji do końca kadencji prezydenta.

Czytaj też: "Stać go na sarkazm". Joe Biden unika mediów, by uchronić się od wpadek

7 lutego 2017 roku została komentatorką polityczną w CNN. W listopadzie 2020 odeszła do zespołu ds. przekazywania władzy Joego Bidena i Kamali Harris. W tym samym miesiącu wybrano ją na rzeczniczkę Białego Domu.

(MAC, 04.04.2022)