Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Marzec 29, 2022

Protesty nadawców komercyjnych nie zatrzymały zmiany standardu naziemnej telewizji

Nadawcy komercyjni zwrócili się do prezesa UKE o przesunięcie procesu zmiany standardu (fot. Pixabay.com)

Mimo protestów nadawców komercyjnych przeprowadzono pierwszy etap zmiany standardu naziemnej telewizji cyfrowej. Nadawcy apelują do prezesa UKE o pilne spotkanie ze wszystkimi uczestnikami rynku.

W nocy z 27 na 28 marca na terenie województw dolnośląskiego i lubuskiego na standard DVB-T2/HEVC przełączono pierwszy, drugi i czwarty multipleks. Zmiana nie objęła trzeciego MUX, na którym są kanały Telewizji Polskiej.

Sprzeciw prywatnych nadawców

W zeszłym tygodniu ogłoszono, że prezes UKE, na wniosek ministra spraw wewnętrznych i administracji, zezwolił MUX TVP na emisję w starym standardzie do końca 2023 roku. Tłumaczono to m.in. trwającą wojną w Ukrainie i koniecznością zapewnienia dostępu do informacji także widzom, którzy nie wymienili jeszcze sprzętu. Dodano, że MUX 3 jest powiązany z Regionalnym Systemem Ostrzegania.

Czytaj też: TVP: 2,6 mln zł na kampanię "Telewizja Polska przypomina, nowy standard się zaczyna"

Dalszemu nadawaniu w starym standardzie tylko kanałów TVP sprzeciwiają się prywatni nadawcy zrzeszeni w Sekcji Nadawców Telewizji Naziemnej Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji. Według Cyfrowego Polsatu, Kino Polska TV, TVN i Telewizji Puls tego typu zmiany powinny zostać poprzedzone dyskusją z udziałem wszystkich uczestników rynku.

"W opinii Izby, widzowie powinni mieć dostęp do wszystkich programów naziemnej telewizji cyfrowej w obecnych, szczególnie trudnych czasach" - poinformowano.

W piśmie zwrócono się do prezesa UKE o przesunięcie procesu zmiany standardu. Zaapelowano też do niego o zorganizowanie dialogu technicznego z udziałem wszystkich uczestników rynku. Termin: najbliższy czwartek.

Czytaj też: Kłopoty organizatorów Wiktorów. Zrezygnował Sting, rezygnują kolejni

Urząd Komunikacji Elektronicznej na razie nie odniósł się do listu prywatnych nadawców. - Analizujemy pismo od KIGEiT - ucina Witold Tomaszewski, p.o. rzecznik prasowy UKE.

Przechodzenie na nowy standard

Mimo przejścia na DVB-T2/HEVC większość głównych kanałów komercyjnych nadal jest dostępnych w województwie dolnośląskim w starym standardzie. Jest to możliwe dzięki lokalnym multipleksom telewizyjnym zarządzanym przez spółki Michała Winnickiego. Już wcześniej były tam obecne m.in. Polsat, TVN, TV Puls i Puls 2. Teraz dołączyły do nich TVN Siedem, Antena TV i TTV. Lokalne MUX, w przeciwieństwie do ogólnopolskich, na razie nie przechodzą na nowy standard.

Po zmianie emisji na DVB-T2/HEVC na emisję w jakości HD w przekazie naziemnym w województwach dolnośląskim i lubuskim przełączono wszystkie kanały z MUX 1 i 2, m.in. Polsat, TV 4, TVN, TVN Siedem i TV Trwam. Z kolei na MUX 4, obok oferty płatnej, nadal jest dostępny niekodowany kanał Wydarzenia 24.

Proces zmiany standardu telewizji naziemnej będzie przebiegał etapami i zakończy się pod koniec czerwca. Kolejny etap, obejmujący m.in. województwa zachodniopomorskie, kujawsko-pomorskie i pomorskie, zaplanowano na 25 kwietnia.

Czytaj też: Macieja Stuhra nie będzie na Wiktorach, twierdzi, że TVP „sieje nienawiść”. Janowska też się nie wybiera

(MNIE, 29.03.2022)