TV Republika próbuje zarabiać  |  FoodCare przegląda rynek  |  Oglądalność programu Marka Czyża w TVP Info  |  Wydawcy gazet lokalnych protestują przeciwko Świrskiemu  |  Zoom TV bliski progu rentowności  |  Była szefowa radiowej Czwórki  |  Branża czytelnicza czeka na ruch nowych władz  |  Dalsze rozstania z "Gazetą Wyborczą"  |  TVN Warner Bros. Discovery z 14 nagrodami  |  Tele 5 wprowadza program popularnonaukowy  |  Polsat Box Go przyspiesza premierę  |  Nagroda Specjalna Press Club Polska  |  Polacy wolą kupować książki i gazety za pomocą kart  |  GPD Health  |  NAV agency rozpoczyna  |  Przejście z Deloitte do Walk  |  Wieloletni redaktor AP zginął w wypadku  |  TikTok będzie protestować w sądzie przeciwko blokadzie w USA  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 42 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Luty 10, 2022

PAP zignorowała 120 dziennikarzy, Solidarność oraz CMWP ws. Andrzeja Grygiela

Zarząd PAP nie odniósł się do apelu w sprawie przywrócenia do pracy Andrzeja Grygiela (fot. Piotr Molecki/East News)

Polska Agencja Prasowa nie odpowiedziała na apele dziennikarzy i Prezydium Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ "Solidarność" o przywrócenie do pracy fotoreportera Andrzeja Grygiela. - To przejaw niedopuszczalnej arogancji - mówi Grzegorz Podżorny, rzecznik Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności.

Mija miesiąc od zakończenia współpracy Polskiej Agencji Prasowej z Andrzejem Grygielem, wieloletnim fotoreporterem PAP. W jego obronie stanął najpierw zespół śląskiego oddziału PAP, potem apel w jego sprawie podpisało około 120 śląskich dziennikarzy. Za Grygielem wstawiło się także Prezydium Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ "Solidarność", a Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich objęło sprawę monitoringiem. Zarząd PAP zignorował wszystkich.

"To wyraz lekceważenia"

– Do tej pory nie otrzymaliśmy odpowiedzi od prezesa PAP w sprawie Andrzeja Grygiela. Będziemy powtórnie zwracać się do nich o odniesienie się do naszego apelu – mówi Jolanta Hajdasz, dyrektorka Centrum Monitorowania Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Czytaj też: SDP w obronie Andrzeja Grygiela, który stracił pracę w PAP

Także Śląsko-Dąbrowska Solidarność nie otrzymała odpowiedzi.

– Wciąż nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi od zarządu PAP na wystąpienie ws. przywrócenia pana Andrzeja Grygiela do pracy – mówi "Presserwisowi" także Grzegorz Podżorny, rzecznik Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności. - Trudno to odebrać inaczej niż jako wyraz lekceważenia ze strony zarządu spółki, przejaw niedopuszczalnej arogancji. Nie mamy również informacji wskazujących, żeby RMN podjęła jakiekolwiek działania w tej bulwersującej sprawie.

Grygiel szuka nowej pracy

Andrzej Grygiel nie ma większych nadziei na powrót do PAP. Rozgląda się już za inną pracą w zawodzie. – Niewiele mogę w tej sprawie zrobić, ale nie wykluczam żadnej możliwości – mówi Andrzej Grygiel.

Z końcem 2021 roku wygasła umowa między fotoreporterem Andrzejem Grygielem a Polska Agencją Prasową. Andrzej Grygiel w PAP fotografował od 2005 roku. Wcześniej przez 16 lat pracował dla katowickiej popołudniówki "Wieczór" i dla "Dziennika Zachodniego".

Czytaj też: SDP staje w obronie "Tygodnika Solidarność", który zrobił wywiad z Marine Le Pen

Jego zdjęcia były wielokrotnie nagradzane. W Grand Press Photo 2017 zajął drugie miejsce w kategorii Wydarzenia, a w World Press Photo 2014 otrzymał drugą nagrodę w kategorii Sport Actions.

(BAE, 10.02.2022)