Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Grudzień 21, 2021

Disney dogadał się z Google i nie zniknie z YouTube

Przerwa w dostawie Disneya na YouTube TV potrwała tylko dwa dni, za to zaowocowała zniżką dla abonentów (fot. Wikimedia Commons/Jackyyr)

Koncern Google zawarł z The Walt Disney Company umowę dotyczącą dalszej dystrybucji na swojej płatnej platformie YouTube TV jego kanałów telewizyjnych. Przez dwa dni kanały były niedostępne.

YouTube poinformował o tym na Twitterze, pisząc: „Osiągnęliśmy porozumienie z Disneyem i już zaczęliśmy przywracać dostęp do kanałów takich jak ESPN i FX”.

W zeszłym tygodniu YouTube ostrzegał, że umowa z Disneyem zostanie przedłużona tylko wtedy, gdy firma zaoferuje „sprawiedliwe warunki” i ogłosiła, że w związku z przerwaniem transmisji kanałów obniży miesięczną cenę YouTube TV o 15 dol., z 64,99 do 49,99. Po zawarciu porozumienia cena powróciła do 64,99 USD. Wszyscy użytkownicy otrzymają jednorazową zniżkę w wysokości 15 dol.

YouTube TV to usługa transmisji strumieniowej, oferująca telewizję na żywo, wideo na żądanie z ponad 85 sieci telewizyjnych. Jest dostępna tylko w Stanach Zjednoczonych. Umowa z Disneyem obejmuje transmisję stacji telewizyjnych  z sieci ABC, ESPN, kanały Disney Kids, Freeform, sieci FX i National Geographic Channels.

(MAC, 21.12.2021)