Dział: INTERNET

Dodano: Sierpień 03, 2021

YouTube na tydzień zawiesił kanał Sky News Australia za fałszywe treści o COVID

Sky News Australia najpierw przyjęło decyzję YouTube'a, a następnie ją skrytykowało (screen: Youtube.com/Sky News Australia)

Sky News Australia poinformował, że jego kanał został na tydzień zawieszony przez YouTube w związku z naruszeniem zasad dotyczących przekazywania wiadomości na temat koronawirusa.

„Sky News Australia uznaje prawo YouTube do egzekwowania swoich zasad i oczekuje na dalsze publikowanie w najbliższym czasie popularnych wiadomości i treści analitycznych dla naszych subskrybentów” – napisała stacja telewizyjna w oświadczeniu na stronie internetowej. Następnie jednak szef produkcji Jack Houghton skrytykował YouTube, zwracając uwagę, że jest to precedens stawiający pod znakiem zapytania respektowanie wolności myśli i słowa.

Nadający przez 24 godziny na dobę kanał ma na YouTubie 1,86 mln subskrypcji. Obsługuje go Australian News Channel Pty Ltd, jest spółką zależną News Corp Australia.

(MAC, 03.08.2021)