Dział: TELEWIZJA

Dodano: Wrzesień 16, 2020

W TVP prawie 18 mln zł na nagrody

TVP, kierowana przez Jacka Kurskiego, dostała w zeszłym roku 1,127 mld zł rekompensaty za utracone z tytułu zwolnień wpływy z opłat abonamentowych (fot. Piotr Molecki/East News)

Zwyczajne walne zgromadzenie Telewizji Polskiej zdecydowało o przeznaczeniu 17,8 mln zł z 89 mln zł zysku wypracowanego przez spółkę w 2019 roku na wypłatę nagród.

Protokół z walnego, które w przypadku TVP stanowi minister kultury, został zamieszczony w Krajowym Rejestrze Sądowym. Na nagrody z zysku ma trafić 14,9 mln zł, a 2,9 mln zł na obciążenia z tytułu wypłaty nagród.

O tym, że TVP chce przeznaczyć prawie 18 mln zł zysku na nagrody, informowaliśmy w połowie maja. Kilka dni później spółka przekonywała: "W kwestii ewentualnego przyznania pracownikom TVP S.A. nagród z zysku, to nie zapadły jeszcze w tej sprawie decyzje".

W 2019 roku koszty działalności TVP wyniosły 2,691 mld zł i były o 16,9 proc. wyższe niż w 2018 roku. Spółka uzyskała 2,559 mld zł przychodów (wzrost o 16,7 proc.). Telewizja w zeszłym roku dostała 1,127 mld zł rekompensaty za utracone z tytułu zwolnień wpływy z opłat abonamentowych, czyli o blisko 0,5 mld zł więcej, niż rok wcześniej z tego tytułu.

Na koniec 2019 roku w TVP pracowało 2825 osób (2780 etatów). Najwięcej pracowników, bo 409, zatrudnionych było w Centrum Usług Produkcyjnych. W Ośrodku TVP Technologie pracowało 214 osób, w Telewizyjnej Agencji Informacyjnej - 206, w Ośrodku Dokumentacji i Zbiorów Programowych - 149, w Biurze Programowym - 136, w Biurze Reklamy - 133.

Spośród oddziałów terenowych najliczniejsze zespoły mają: TVP 3 Kraków (89 osób) i TVP 3 Katowice (71). Oddziały zatrudniały łącznie 704 pracowników.

Na koniec 2019 roku w TVP było 85 etatów dyrektorów i wicedyrektorów (87 na koniec 2018 roku). Liczba etatów dziennikarskich wzrosła z 266 do 282. Jak już podawaliśmy, spółka w zeszłym roku przyjęła 287 osób, a odeszło z niej 229 osób.

Spółka na koniec 2019 roku dysponowała 14 wozami transmisyjnymi i dwoma wozami specjalistycznymi. W grudniu zeszłego roku miała łącznie 24 ruchome stacje satelitarne. Telewizja posiadała 48 studia telewizyjne (10 w siedzibie przy ul. Woronicza) i 3 hale filmowe.

Jak podała spółka, w 2019 roku prowadzone były łącznie 284 procesy, z czego 90 dotyczyło odwołań od decyzji ZUS, 82 - ochrony dóbr osobistych, 65 - zapłaty i 43 - prawa pracy.

W 2019 roku TVP podjęła działania antypirackie dotyczące 1,57 mln usunięć plików i 17 tys. usunięć z serwisów streamingowych, a także 47 tys. usunięć linków z Google.

NIK kontroluje finanse TVP

Jak informowaliśmy, Najwyższa Izba Kontroli rozpoczyna kontrolę gospodarki majątkowej i finansowej Telewizji Polskiej.

"Kontrolerzy sprawdzą przede wszystkim, czy TVP SA prawidłowo zarządza majątkiem i gospodaruje środkami finansowymi. Na tym etapie jednak, podobnie jak przy wszystkich innych naszych trwających kontrolach, nie możemy na razie pisać o szczegółach" - przekazał "Presserwisowi" wydział prasowy NIK. Nie podaje, jaki okres będzie obejmować kontrola.

Kontrola finansów TVP była w planach NIK na 2020 rok. Kiedy ją zapowiadano, Juliusz Braun z Rady Mediów Narodowych zwracał uwagę, że kontrola jest szczególnie potrzebna, bo skokowo wzrosła ilość publicznych środków znajdujących się w dyspozycji TVP. Spółka w zeszłym roku dostała 1,1 mld zł rekompensaty za utracone z tytułu zwolnień wpływy z opłat abonamentowych, czyli o blisko 0,5 mld zł więcej, niż rok wcześniej z tego tytułu. "Dobrze by było na przykład, gdyby zweryfikowano inwestycje przy placu Powstańców Warszawy (siedzibie Telewizyjnej Agencji Informacyjnej - przyp.red.), w sytuacji, kiedy telewizja ma opuścić ten budynek" - wskazywał.

Sprawdź, o czym piszemy
w najnowszym numerze