Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Sierpień 09, 2016

TVP zainteresowana emisją "Salonu Dziennikarskiego" z udziałem braci Karnowskich

W aktualnym wydaniu tygodnika "W Sieci" argumenty na swoją obronę w rozmowie z braćmi Karnowskimi przedstawia Jacek Kurski

Kanał informacyjny Telewizji Polskiej chciałby emitować program „Salon Dziennikarski Floriańska 3”, prowadzony przez Jacka i Michała Karnowskich. Czy to zapłata za obronę prezesa TVP Jacka Kurskiego? - Niech gadają. Nie muszę mieć programu w TVP Info – odpowiada Michał Karnowski.

Program publicystyczny „Salon Dziennikarski Floriańska 3” jest wspólną audycją serwisu internetowego wPolityce.pl (Fratria), tygodnika „Idziemy” (Wydawnictwo Diecezji Warszawsko-Praskiej) i Radia Warszawa 106,2 FM (Diecezja Warszawsko-Praska). Radio Warszawa emituje „Salon” w soboty o godz. 9.09. Transmisje ze studia radiowego, w którym program powstaje, nadawała wcześniej Telewizja Republika. Teraz pokazywaniem „Salonu Dziennikarskiego” interesuje się kanał TVP Info, który rozważa umieszczenie tej audycji w jesiennej ramówce.

- Rozmawialiśmy o transmitowaniu programu w TVP Info, ale nie zapadła żadna decyzja – mówi Michał Karnowski, członek zarządu spółki Fratria, wydawcy tygodnika "W Sieci" i serwisu wPolityce.pl. - Możemy się zgodzić, żeby „Salon Dziennikarski Floriańska 3” był też w TVP Info, ale pozostanie on audycją Radia Warszawa, tworzoną razem z wPolityce.pl i „Idziemy”. Sprawa jest bardziej w rękach księży, my jesteśmy gospodarzami tej audycji – dodaje Michał Karnowski.

Kiedy w ostatni wtorek Rada Mediów Narodowych odwołała Jacka Kurskiego ze stanowiska prezesa TVP, Michał Karnowski od razu skrytykował tę decyzję jako "błędną i szkodliwą". "Kurski powinien otrzymać raczej nagrodę, a nie dymisję" - pisał w serwisie Wpolityce.pl. Aktualne wydanie tygodnika "W Sieci" zawiera wywiad Jacka i Michała Karnowskich z prezesem Kurskim, w którym odpiera on zarzuty stawiane mu publicznie głównie przez Krzysztofa Czabańskiego, przewodniczącego Rady Mediów Narodowych. Na korytarzach TVP wiadomość o programie braci Karnowskich komentuje się więc jako spłacanie długów. - Niech gadają. Nie muszę mieć programu w TVP Info – nie przejmuje się tymi opiniami Michał Karnowski.

Bracia Karnowscy za wspieranie prezesa Kurskiego, przeciwko Czabańskiemu, są ostro atakowani przez Tomasza Sakiewicza i środowisko "Gazety Polskiej", które wprost zarzuca im, że nie robią tego bezinteresownie. "Czy Karnowski mógłby wyjaśnić, w jakim celu i przez kogo została powołana spółka Syssitia, spółka producencka? Czy celem powołania tej spółki 15 grudnia zeszłego roku, były plany produkowania przez nią filmów i audycji telewizji kierowanej przez Jacka Kurskiego?" - pyta w rozmowie z portalem Nowy Polski Show Jerzy Targalski, publikujący na łamach "Gazety Polskiej".
Z kolei redaktor naczelny "Gazety Polskiej" Tomasz Sakiewicz o ludziach wspierających Kurskiego napisał: „zanim zaczną roz­dzierać szaty w obronie »świetnego prezesa«, powinni ujawnić, ilu z nich ostatnio podpisało lub podpisuje kontrakty w telewizji".

(RUT, 09.08.2016)