Dział: RADIO

Dodano: Marzec 08, 2016

Polskie Radio pyta o ochronę przed zwolnieniem pracowników Jedynki

(fot. pixabay.com)

Wydział kadr Polskiego Radia zapytał działające w spółce związki zawodowe o prawa pracownicze, w tym o ochronę przed zwolnieniem osób z radiowej Jedynki - wynika z informacji "Presserwisu".

Jak ustaliliśmy, zapytania dotyczyły kilkudziesięciu pracowników Programu I. Kadry w ten sposób chciały się dowiedzieć m.in., czy osoby te należą do któregoś ze związków i czy są chronione przed zwolnieniem. Dziennikarze ruch kadr odbierają jako przygotowanie do zwolnień w radiu. Podobne pytania, jak napisała sobotnia "Gazeta Wyborcza", skierowano do związkowców w sprawie 56 pracowników Programu III.
Polskie Radio w przesłanym "Presserwisowi" stanowisku stwierdza, że zapytania o prawa pracownicze wynikają "z przepisów kodeksu pracy oraz zwyczajów panujących w spółce" i - w związku ze zmianą zarządu radia - "trwają prace przygotowawcze zmierzające do szerokiej kontroli spółki w zakresie merytorycznym, organizacyjnym, kadrowym oraz efektywności finansowej". Czytamy w nim również, że przygotowania te są poprzedzone m.in. zapytaniami dotyczącymi zasobów kadrowych we wszystkich jednostkach spółki i są kontynuacją rutynowych działań.

(KOZ, 08.03.2016)