Październikowy cennik TVP  |  PKO Bank Polski prowadzi przetarg  |  Szef wydawców online w „Dzienniku Bałtyckim”  |  Widownia "Totalnych remontów Szelągowskiej" w TVN  |  Dwutygodnik „Tina” w odświeżonej formule  |  Data premiery serialu z Blanką Lipińską w Prime Video  |  Ramówka AXN Spin z programami lifestylowymi i seriami true-crime  |  Główny wydawca wideo w serwisie Goniec.pl  |  Carat (Dentsu Polska) wygrywa przetarg  |  Potrzebna agencja do kampanii o zmianie klimatu  |  Cut The Mustard  |  GoldenSubmarine wprowadza usługę  |  Gary Jones po sześciu latach stracił stanowisko naczelnego "Daily Express"  |  Amazon wprowadza obowiązek pracy stacjonarnej w pełnym wymiarze  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Dział: OPINIE

Dodano: Październik 02, 2012

Bez przestrzegania Karty Etycznej Mediów zniszczymy SDP

Prowadzenie konferencji partyjnej nie jest zadaniem dla dziennikarza, określa to jednoznacznie art. 21 Kodeksu Etyki SDP.

A jeśli robi to członek władz SDP?

Na ostatnim zjeździe Stowarzyszenia w swoim sprawozdaniu zwróciłam uwagę na niebezpieczeństwo zamiany ról dziennikarzy na role oficerów politycznych. Odniosłam się do listów przysyłanych do mnie w tej sprawie. Oto jeden z nich: „Karta Etyki Mediów  pochodzi z czasów, gdy było w Polsce wiele złudzeń na temat demokracji medialnej, nie zawracajmy sobie głowy tym niemożliwym dziś ideałem"....
Moje sprawozdanie zakończyłam  wówczas słowami:- „Dołączam (do sprawozdania) jako załącznik Kartę Etyczną Mediów i podkreślam, że bez przestrzegania tego dekalogu zniszczymy SDP. Boję się tego".
Dziś boję się jeszcze bardziej. Prowadzenie partyjnej konferencji (jakiejkolwiek partii) to nie jest zadanie dla prezesa SDP ani dla kogokolwiek z władz stowarzyszenia.
Za miesiąc będziemy dyskutować o nowym statucie - proponuję umieścić w nim zakaz angażowania się członków władz SDP wszystkich szczebli w jakąkolwiek działalność polityczną, udział w komitetach politycznych, ciałach doradczych polityków, również  jakiejkolwiek pracy na ich zlecenie. Dotyczy to również prowadzenia partyjnych konferencji.
Chyba mamy problem nie tylko etyczny.
Honorowy prezes SDP Krystyna Mokrosińska
Komentarz pochodzi ze strony Sdp.pl