Dział: TELEWIZJA

Dodano: Wrzesień 27, 2024

700 mln zł z budżetu państwa dla mediów publicznych

To piąta w tym roku dotacja z budżetu państwa dla mediów publicznych, w tym dla TVP (fot. Albert Zawada/TVP)

Do mediów publicznych trafi kolejna dotacja. Z budżetu państwa dostaną tym razem 700 mln zł.

W piątek sejmowa komisja finansów publicznych pozytywnie zaopiniowała przekazanie TVP, Polskiemu Radiu i 17 regionalnym rozgłośniom publicznym środków z rezerw celowych zaplanowanych w ustawie budżetowej na 2024 rok.

To piąta w tym roku dotacja z budżetu państwa dla mediów publicznych - poprzednie wyniosły: ok. 80 mln zł (w tym 40 mln zł dla TVP i 30 mln zł dla Polskiego Radia), 425 mln zł (w tym 320 mln zł dla TVP i 65 mln zł dla Polskiego Radia), 600 mln zł (w tym 480 mln zł dla TVP i 74,2 mln zł dla Polskiego Radia) i 250 mln zł (w tym 220 mln zł dla TVP i 10 mln zł dla Polskiego Radia).

Wojciech Kwiatkowski, dyrektor departamentu finansowego MKiDN, podczas posiedzenia sejmowej komisji finansów publicznych poinformował również, że resort z własnego budżetu przekazał w tym roku spółkom mediów publicznych łącznie 132 mln zł.

(KOZ, 27.09.2024)