UOKiK nie zajmie się wnioskiem  |  Srebro i dwa brązy polskich agencji  |  Zastępczyni dyrektora TVP Sport  |  Oglądalność trasy "Lata z Radiem i Telewizją Polską"  |  Zespół podcastowy Tok FM  |  Zestawienie kanałów lifestylowych  |  Eska Wrocław na kolejnej częstotliwości  |  Asta-Net z Piły podnosi wybranym klientom ceny  |  Osiem wniosków na częstotliwość radiową  |  Radio Łódź powróciło z odrębnym porankiem  |  Radio Eska z internetowym programem  |  TVP z przetargiem  |  OOH.pl wygrywa  |  Lidl oficjalnym partnerem  |  Właściciel TikToka występuje o 9,5 mld dol. pożyczki  |  Brazylia podtrzymuje decyzję o blokadzie platformy X  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 48 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Wrzesień 04, 2024

Były wicenaczelny TV Republika zebrał pieniądze na grzywnę i inne opłaty nałożone przez sąd

W momencie publikacji zaskarżonego materiału Sebastian Moryń był wicenaczelnym TV Republika odpowiedzialnym za jej portal (screen: Linkedin.com/Sebastian Moryń)

Sebastian Moryń, były zastępca redaktora naczelnego TV Republika, zebrał 70 tys. zł na grzywnę, nawiązki i opłaty sądowe nałożone na niego wyrokiem sądu. Akcję zbiórki wspomagało Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich.

Moryń w lipcu został prawomocnie skazany na podstawie art. 212 par. 2 kk za nazwanie w serwisie online Republiki ruchu społecznego Obywatele RP "organizacją zrzeszająca byłych UB-ków i SB-ków" oraz "organizacją antypolską". Sąd nałożył na niego karę grzywny, nawiązek dla oskarżycieli prywatnych i zwrot kosztów postępowania – razem prawie 70 tys. zł.

Czytaj też: Oglądalność debiutu "Wiadomości" wPolsce24. Nowa stacja ma dużo mniej widzów niż Republika

Wspierany przez Centrum Monitoringu Wolności Prasy starał się zebrać potrzebną kwotę na crowdfundingowym portalu Zrzutka.pl. Udało mu się zgromadzić nieco ponad 40 tys. zł. Jak informuje CMWP, pozostałą część (30 tys. zł) przekazał anonimowo jeden darczyńca bezpośrednio Sebastianowi Moryniowi i jego rodzinie.

(PAR, 04.09.2024)