Komentarze po zawieszeniu przez TVP reportera „Panoramy”  |  Trzeba wyłączyć Polska Press ze struktur Orlenu  |  Energa Obrót wybierze agencję  |  Program Romana Czejarka w TVP Info  |  Polska spółka A+E Networks zwiększyła zysk  |  Drugi sezon serialu „Krucjata” w TVP 2  |  Zestawienie wydawców portali horyzontalnych – WP, RASP, Polsat Interia  |  Onet rusza z nowym formatem  |  Zwycięzca Biegu Katorżnika w kategorii dziennikarzy  |  Województwo Wielkopolskie szuka  |  Brief me nową agencją  |  Rzecznik prasowy DB Cargo Polska  |  Platige Image zaprezentowała zwiastun CGI  |  Murdoch rozważa sprzedaż australijskiej spółki Foxtel  |  Platforma X na 10 dni zablokowana w Wenezueli przez prezydenta Maduro  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Sierpień 12, 2024

BBC żąda zwrotu 200 tys. funtów pensji od skompromitowanego Huw Edwardsa

31 lipca Huw Edwards udał się do sądu, by przyznać się do zarzutów (screen: YouTube/Sky News)

BBC zwróciło się do skompromitowanego Huw Edwardsa o zwrot 200 tys. funtów pensji, które zarobił już po aresztowaniu i objęciu go nadzorem sądowym za posiadanie, a także publikowanie dziecięcych zdjęć o charakterze seksualnym. Edwards zarabiał najwięcej ze wszystkich prezenterów wiadomości pracujących dla brytyjskiego nadawcy publicznego.

Korporacja wiedziała, że 62-letni prezenter został aresztowany w listopadzie zeszłego roku (o czym nie poinformowano opinii publicznej), ale wypłacała mu pensję, dopóki w kwietniu tego roku nie złożył rezygnacji z powodów zdrowotnych.

Edwards "podważył zaufanie i naraził reputację BBC"

Zarobki Edwardsa plasowały się w przedziale od 475 tys. do blisko 480 tys. funtów w sezonie 2023/2024. Oznacza to podwyżkę o 40 tys. funtów w porównaniu z sezonem 2022/2023, kiedy zarabiał od 435 tys. do 440 tys. funtów. Szacuje się, że otrzymał ponad 200 tys. funtów wynagrodzenia po tym, jak jego szefowie dowiedzieli się o zarzutach.

Czytaj też: BBC usuwa z archiwów materiały ze skompromitowanym prezenterem Huw Edwardsem

Prezes BBC Samir Shah mówi, że Edwards „działał w złej wierze”. Koncern dodaje, że „podważył zaufanie do BBC i naraził naszą reputację”, ale nie potwierdzono, czy zostaną podjęte kroki prawne, jeśli nie zwróci pieniędzy. W notatce przesłanej pracownikom korporacji Shah stwierdził: „szokiem było odkrycie, że Huw Edwards prowadził podwójne życie”.

W oświadczeniu BBC napisano: „Zarząd upoważnił dyrektora generalnego do dochodzenia zwrotu wynagrodzenia wypłaconego panu Edwardsowi od chwili aresztowania w listopadzie ubiegłego roku. Pan Edwards przyznał się do potwornego przestępstwa. Gdyby był szczery, gdy BBC zapytało go o aresztowanie, nie wypłacalibyśmy mu publicznych pieniędzy”. Wcześniej zwrotu wynagrodzenia domagała się od Edwardsa brytyjska sekretarz kultury Lisa Nandy.

Huw Edwards przez lata najważniejszym dziennikarzem BBC

Edwards nadal może przejść na emeryturę, w jego przypadku wynoszącą ponad 300 tys. funtów rocznie. Po ukończeniu 60. roku życia zyskał prawo do emerytury w wysokości dwóch trzecich jego ostatniego wynagrodzenia.

Czytaj też: Zmarła Susan Wojcicki, długoletnia szefowa serwisu YouTube. Miała 56 lat

31 lipca Edwards przyznał się przed sądem w Westminster do posiadania zdjęć nagich dzieci, przy czym 7 z 41 miało bardzo ostry charakter. Sąd ustalił, że między grudniem 2020 a sierpniem 2021 roku brał udział w czacie internetowym na WhatsAppie z dorosłym mężczyzną, który przesłał mu w sumie 377 zdjęć o charakterze seksualnym, z czego 41 to zdjęcia dzieci.

Kolejna rozprawa Edwardsa, podczas której ma zapaść wyrok, odbędzie się 16 września. Przez wiele lat Huw Edwards był nie tylko najlepiej zarabiającym, ale też najważniejszym dziennikarzem informacyjnym BBC. To on relacjonował główne wydarzenia państwowe, m.in. informując Brytyjczyków przed dwoma laty o śmierci królowej Elżbiety II, a także prowadząc relację z uroczystości pogrzebowych.

Czytaj też: Eurosport też usuwa swojego komentatora z igrzysk olimpijskich. Za seksizm

(MAC, 12.08.2024)