Spadło zapotrzebowanie na papier gazetowy  |  Creative technology director w Saatchi & Saatchi  |  Dwie premiery serialowe w Polsat Box Go do końca 2024 roku  |  KRRiT ogłosi konkursy na cztery nowe częstotliwości  |  Lokalne produkcje jesienią w kanałach A+E Networks  |  Wyniki sprzedażowe dzienników ogólnopolskich  |  Wydawnictwo Bellona wznowiło serię  |  GoldenSubmarine wygrała przetarg  |  Lidl szuka agencji  |  Przejście do Salestube  |  Nowe stanowisko w Garden of Words Group  |  Havas kupuje australijską agencję Hotglue  |  Sky Sports+ ruszy w czwartek w Wielkiej Brytanii  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 31 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Chcesz zamówić newsletter "Presserwis"? Kliknij tutaj  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Sierpień 07, 2024

Jesienna ramówka TVN. Weekendowe programy "Azja Express" i "MasterChef" od 19.30

"Jesienią dokonujemy odważnej zmiany, bo taki właśnie jest TVN" – stwierdza Lidia Kazen (fot. archiwum Kalbar/PAP)

TVN przesuwa na wcześniejszą godzinę emisję weekendowych programów rozrywkowych i rezygnuje z "Uwagi!" w soboty i niedziele.

"Jesienią dokonujemy odważnej zmiany, bo taki właśnie jest TVN" – stwierdza w komunikacie Lidia Kazen, dyrektorka kanału TVN. "Na najlepszą rozrywkę widzowie nie będą musieli czekać lub szukać jej w innych miejscach" – dodaje.

Szybciej złapać widza

Zarówno "Azja Express" w soboty, jak i "MasterChef" w niedziele rozpoczynać się nie będą o 20, a pół godziny wcześniej, czyli o 19.30. W te dni w TVN nie będzie "Uwagi!", która pozostaje ramówce od poniedziałku do piątku.

Czytaj też: Nowości i powroty w jesiennej ramówce Polsatu. W tym "Halo tu Polsat" i "Awantura o kasę"

– Chcą szybciej złapać widza, nim on zacznie oglądać cokolwiek innego u konkurencji – komentuje Maciej Niepsuj, buying director w agencji mediowej MediaHub. – Z jednej strony uciekają z pasma, w którym zaczyna się większość programów konkurencji, z drugiej – wchodzą w pasmo "19.30", którego wyniki są słabsze niż "Wiadomości". Prawdopodobnie jest to łatwiejszy przeciwnik i dzięki emisji zaraz po "Faktach" mogą utrzymać widza newsowego – analizuje Niepsuj.

Stacja utrzymuje również, wprowadzoną w wakacje, emisję sportu i pogody przed "Faktami", które mają być dłuższe.

Programy i seriale w jesiennej ramówce TVN

TVN jesienią kontynuuje programy: "Totalne remonty Szelągowskiej" (w poniedziałki o 21.30), "Ślub od pierwszego wejrzenia" (we wtorki o 21.30), "Top model" (w środy o 21.30) i "Kuchenne rewolucje" (w czwartki o 21.30). Pojawią się też nowe sezony "Kuby Wojewódzkiego", "Lego Masters" i "Kobiety na krańcu świata" Martyny Wojciechowskiej.

Czytaj też: TVP potwierdza: Robert Janowski wraca do prowadzenia teleturnieju "Jaka to melodia?"

W jesiennej ramówce pojawią się seriale: Viaplay Original "Morderczynie" (produkcja inspirowana książką Katarzyny Bondy) oraz Player Original "Klara" (adaptacja debiutu pisarskiego Izabeli Kuny).

W pierwszym półroczu 2024 roku TVN miał 6,6 proc. udziału w widowni telewizyjnej w grupie ogólnej (spadek z 7,09 proc.) i 7,61 proc. w grupie komercyjnej 16-59 (spadek z 8,21 proc.; dane Nielsen Media).

Czytaj też: "Wydarzenia" o 18.50 mają być tylko w Polsacie. Znikną z Polsat News i Wydarzeń 24

(KOZ, 07.08.2024)