Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: RADIO

Dodano: Czerwiec 14, 2024

Agora ma umowę na przejęcie pozostałych udziałów w Eurozecie za 38,75 mln euro

Agora zainwestował w nadawcę Radia Zet pięć lat temu, w lutym 2019 roku (fot. materiały prasowe)

Agora podpisała w piątek umowę nabycia 49 proc. udziałów w Eurozecie od SFS Ventures, dzięki czemu zostanie jedynym udziałowcem nadawcy Radia Zet.

Jak podano w raporcie bieżącym, cena nabycia udziałów wynosi 38,75 mln euro (blisko 170 mln zł) i "jest ceną ostateczną niepodlegającą korektom". "Przeniesienie własności Udziałów na Spółkę nastąpi w momencie zapłaty przez Spółkę pełnej ceny nabycia Udziałów na rachunek SFS Ventures" - przekazano.

Prezes Agory Bartosz Hojka podczas spotkania online z dziennikarzami w maju stwierdził, że inwestując w Eurozet, Agora oczekuje atrakcyjnego zwrotu. "Żeby to osiągnąć, potrzebna jest również realizacja celów dotyczących słuchalności. Tym celem dla Radia Zet jest zdobycie pozycji lidera na rynku radiowym w Polsce. W ubiegłym roku daliśmy sobie na ten cel pięć lat, czyli spodziewamy się osiągnąć go w ciągu czterech lat" - tłumaczył Hojka. - "Cel jest rozłożony na etapy w poszczególnych latach i kwartałach. Na tej ścieżce naszym najważniejszym celem jest zmniejszanie dystansu do lidera, czyli do RMF FM. Póki co ten cel jest realizowany powyżej oczekiwań" - dodał prezes Agory.

Agora najpierw - w lutym 2019 roku - została mniejszościowym wspólnikiem (40 proc. udziałów). Następnie chciała kupić pozostałe 60 proc. udziałów, ale transakcję zablokowała decyzja Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, co spółka zaskarżyła do sądu.

Pod koniec lutego 2023 roku - dzięki prawomocnej decyzji Sądu Apelacyjnego w Warszawie, który podtrzymał bezwarunkową zgodę na realizację tej transakcji - Agora dokupiła kolejnych 11 proc. udziałów i przejęła kontrolę nad Eurozetem. Wtedy tez zmieniono zarząd spółki i zaoferowano wspólną ofertę handlową Grupy Eurozet, czyli połączonych Grupy Radiowej Agory i Eurozetu.

Portfolio Grupy Eurozet tworzą ogólnopolskie Radio Zet, ponadregionalne Tok FM, Antyradio i Chillizet oraz sieci lokalnych stacji Złote Przeboje, Radio Pogoda, Rock Radio i Meloradio.

Spółka Eurozet od końca lutego do grudnia 2023 roku uzyskała 213,4 mln zł przychodów i 29,6 mln zł zysku netto.

(KOZ, 14.06.2024)