O odejściu Pacewicza ze stanowiska naczelnego OKO.press  |  Izba Wydawców Prasy z apelem do marszałka Hołowni  |  Totalizator Sportowy unieważnia  |  Cięcia w ośrodku produkcji telewizyjnej TVP  |  Polskie Badania Internetu z zyskiem  |  Oglądalność serialu "Pierwsza miłość" w Polsacie  |  TVP przeniosła produkcję "Jednego z dziesięciu"  |  Pilot WP zawiesił emisję  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Red Carpet Media Group rusza z kanałem  |  Justyna Steczkowska jurorką  |  Orlen nadal nie wybrał  |  Coca-Cola HBC Polska nowym klientem  |  One House ze stałą obsługą  |  Kierownik ds. public affairs w Play  |  EFJ apeluje o nałożenie kar na Słowację  |  Netflix z reklamami ma w tym roku osiągnąć 950 mln dol. przychodów  |  Zaczynają wpływać oferty kupna Telegraph Media Group  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Czerwiec 10, 2024

Kolejna decyzja sądu ws. pieniędzy z abonamentu dla TVP. Wniosek Świrskiego oddalony

Przewodniczący Świrski wskazał m.in., że trwa spór, czy istnieje wierzyciel uprawniony do uzyskania świadczenia (screen: YouTube/PolskieRadio24_pl)

Referendarz Sądu Rejonowego dla Warszawy-Mokotowa oddalił wniosek przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o przekazanie środków abonamentowych należnych Telewizji Polskiej do depozytu sądowego.

Przewodniczący KRRiT Maciej Świrski wystąpił do sądu o zgodę na przekazanie do depozytu sądowego 23,6 mln zł tytułem wypłaty środków z wpływów abonamentowych.

"W KRS wskazany jest likwidator"

Jak czytamy w postanowieniu referendarza – do treści którego dotarł "Presserwis" – przewodniczący Świrski wskazał m.in., że trwa spór, czy istnieje wierzyciel uprawniony do uzyskania świadczenia oraz kto jest uprawniony do reprezentowania wierzyciela.

Czytaj też: Wydawca "Gazety Polskiej" z 846 tys. zł zysku. "Znaczenie miała zmiana polityczna"

Referendarz stwierdził, że "nie zaistniały przesłanki uzasadniające wydanie postanowienia o zezwoleniu na złożenie przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego" i odrzucił wniosek szefa Krajowej Rady.

W postanowieniu przypomniano, że w Krajowym Rejestrze Sądowym "wskazany jest z imienia i nazwiska likwidator, który jest uprawniony do samodzielnej reprezentacji tego podmiotu". To już trzecie postanowienie sądu odmawiające przekazania do depozytu środków abonamentowych należnych telewizji publicznej.

KRRiT w lutym zdecydowała, że pieniądze z wpływów abonamentowych będzie przekazywać do depozytu sądowego, a nie bezpośrednio do spółek.

Czytaj też: Polsat News utrzyma sobotnie debaty z politykami także po wyborach do PE

(KOZ, 10.06.2024)