O odejściu Pacewicza ze stanowiska naczelnego OKO.press  |  Izba Wydawców Prasy z apelem do marszałka Hołowni  |  Totalizator Sportowy unieważnia  |  Cięcia w ośrodku produkcji telewizyjnej TVP  |  Polskie Badania Internetu z zyskiem  |  Oglądalność serialu "Pierwsza miłość" w Polsacie  |  TVP przeniosła produkcję "Jednego z dziesięciu"  |  Pilot WP zawiesił emisję  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Red Carpet Media Group rusza z kanałem  |  Justyna Steczkowska jurorką  |  Orlen nadal nie wybrał  |  Coca-Cola HBC Polska nowym klientem  |  One House ze stałą obsługą  |  Kierownik ds. public affairs w Play  |  EFJ apeluje o nałożenie kar na Słowację  |  Netflix z reklamami ma w tym roku osiągnąć 950 mln dol. przychodów  |  Zaczynają wpływać oferty kupna Telegraph Media Group  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: badania telewizji

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Luty 05, 2024

TVN 24 liderem kanałów informacyjnych, TV Republika awansowała na drugą pozycję

TV Republika odnotowała średnio 3,52 proc. udziału wobec zaledwie 0,11 proc. w styczniu rok wcześniej (screen: YouTube/Telewizja Republika)

W styczniu liderem wśród kanałów informacyjnych w grupie ogólnej 4+ i komercyjnej 16-59 był TVN 24. Na drugie miejsce awansowała TV Republika.

• TVN 24 (TVN Warner Bros. Discovery) w grupie ogólnej 4+ miał średnio 7,73 proc. udziału w rynku widowni telewizyjnej wobec 4,76 proc. rok wcześniej.
  • Druga była TV Republika (Telewizja Republika), która zyskała po zawieszeniu emisji TVP Info pod koniec grudnia. TV Republika odnotowała średnio 3,52 proc. udziału wobec zaledwie 0,11 proc. w styczniu rok wcześniej.
  • Trzeci był Polsat News (Grupa Polsat Plus) – 2,15 proc. (1,64 proc. w styczniu 2023).
  • Na czwarte miejsce spadł naziemny TVP Info (Telewizja Polska) – 1,52 proc. (w dół z 4,43 proc. rok wcześniej).

Czytaj też: Miłosz Kłeczek dostał dwa programy w TV Republika. "Skoro chcą oglądać, trzeba zostawić"

Kolejne pozycje zajęły:

• Wydarzenia 24 (Grupa Polsat Plus) – 0,79 proc. (wzrost z 0,63 proc.),
  • TVN 24 BiS (TVN Warner Bros. Discovery) – 0,67 proc. (wzrost z 0,51 proc.),
  • Polsat News Polityka (Grupa Polsat Plus) – 0,33 proc. (kanał nadaje od 10 stycznia),
  • Telewizja wPolsce.pl (Fratria) – 0,33 proc. (wzrost z 0,02 proc.),
  • Polsat News 2 (Grupa Polsat Plus) – 0,1 proc. (spadek z 0,11 proc.)
  • i Biznes 24 (Tier Investment) – 0,02 proc. (wzrost z 0,01 proc.).

Czytaj też: Michał Rachoń po pięciu latach wycofał prywatne oskarżenie wobec Krzysztofa Skiby

W czerwcu 2023 zawieszono monitoring kanału News 24 (Astro) – z powodu zaległości płatniczych nadawcy wobec Nielsen Media.

W grupie komercyjnej 16-59 kanał TVN 24 miał średnio 5,03 proc. udziału (wzrost z 3,11 proc.), TV Republika – 2,12 proc. (0,06 proc. rok wcześniej), a Polsat News – 1,67 proc. (wzrost z 1,26 proc.).

Dane: Nielsen Media.

Czytaj też: Mateusz Lachowski korespondentem TVP w Kijowie. Zastąpi Piotr Kućmę