Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Styczeń 22, 2024

"Sports Illustrated" zwolni ponad 100 osób, jedna trzecią pracowników

Arena Group, właściciel "Sports Illustrated", przekazał pracownikom obchodzącego w tym roku 70-lecie magazynu sportowego, że "znaczna liczba pracowników, a być może i wszyscy, zostaną zwolnieni". Zwolnienia miałyby dotyczyć ponad 100 osób.

W 2019 roku firma zarządzająca marką Authentic Brands Group kupiła "Sports Illustrated" od wydawnictwa Meredith za 110 mln dol. Kiedy ABG nabyło narzędzia sztucznej inteligencji, zwolniło ponad 30 proc. personelu publikacji. ABG udzieliło następnie licencji medialnej i wydawniczej firmie Maven, która w 2021 roku zmieniła nazwę na Arena Group. Po tym, jak Arena Group nie uiściła niedawnej płatności za prawa do publikacji AI, ABG cofnęło licencję.

Około 33 proc. obecnej siły roboczej

Grupa Arena "prowadzi aktywne rozmowy z Authentic Brands Group, ale rozumiemy, że nie jesteśmy jedyni" – powiedział rzecznik Arena Group w oświadczeniu dla mediów. "Mimo że cofnięto licencję wydawniczą, będziemy nadal produkować »Sports Illustrated« do czasu rozwiązania problemu. Mamy nadzieję, że będziemy firmą, która popchnie sprawy do przodu, ale jeśli nie, jesteśmy pewni, że ktoś to zrobi. Jeśli będzie to inna firma, będziemy wspierać tę transformację, aby dziedzictwo »Sports Illustrated« nie ucierpiało".

Czytaj też: Chris Cuomo oskarżany przez byłą współpracowniczkę z CNN o wysyłanie obscenicznych SMS-ów

Według Arena Group, zwolnienie ponad 100 pracowników stanowi ok. 33 proc. obecnej siły roboczej. Firma oszacowała, że poniesie od 5 do 7 mln dol. całkowitych opłat restrukturyzacyjnych, wszystkie będą związane z odprawami pracowniczymi i innymi świadczeniami z tytułu rozwiązania stosunku pracy.

O "Sports Illustrated" zrobiło się głośno kilka miesięcy temu. Wybuchła wówczas afera, że w piśmie pojawiały się artykuły nieistniejących osób. Według doniesień materiały miały być przygotowywane przez sztuczną inteligencję. W grudniu zwolniono dyrektora generalnego.

Czytaj też: Serwis streamingowy Max ruszy na polskim rynku wiosną. Zastąpi HBO Max

(MAC, 22.01.2024)