Temat: prasa

Dział: INTERNET

Dodano: Wrzesień 05, 2023

Onet i "Newsweek" na wybory: „Stan wyjątkowy” razy dwa, lista win lidera PiS

„Wielu słuchaczy i widzów prosiło nas o dodatkowe odcinki »Stanu Wyjątkowego« w kampanii wyborczej” – mówi w przesłanej informacji prasowej Andrzej Stankiewicz, zastępca redaktora naczelnego Onetu (screen: onet.pl)

„Stan wyjątkowy”, podcast dziennikarzy Onetu i „Newsweek Polska” podczas kampanii wyborczej będzie emitowany dwa razy w tygodniu, a nie – jak dotychczas – raz. W związku ze zwiększonym zainteresowaniem polityką Ringier Axel Springer Polska wprowadził do sprzedaży wydanie specjalne "Newsweeka" pt. "SPiS WIN. Osiem lat rządów Kaczyńskiego".

Dotychczas „Stan wyjątkowy” Andrzeja Stankiewicza, Renaty Grochal, Dominiki Długosz i Kamila Dziubki miał premiery raz w tygodniu – w soboty o godz. 20. Jak poinformowała „Presserwis” Agnieszka Skrzypek-Makowska, kierowniczka komunikacji zewnętrznej Ringier Axel Springer Polska, od 5 września będzie emitowany również we wtorki o godz. 19 pod pełną nazwą: „Stan Wyjątkowy. Wybory 2023”.

Najważniejsze wydarzenie w polskiej polityce

– Premiery będą dostępne dla wszystkich – mówi Agnieszka Skrzypek-Makowska. – Później podcasty będą dostępne w aplikacji Onet Audio dostępnej dla użytkowników Onet Premium.

Czytaj też: PiS odmawia TVN, WP i Onetowi, ale weźmie udział w debacie "Super Expressu"

„Wielu słuchaczy i widzów prosiło nas o dodatkowe odcinki »Stanu Wyjątkowego« w kampanii wyborczej” – mówi w przesłanej informacji prasowej Andrzej Stankiewicz, zastępca redaktora naczelnego Onetu. – „To w pełni zrozumiałe, wszak przed nami najważniejsze wybory od upadku komunizmu i emocje sięgają zenitu” – dodaje.

Sabina Lipska, dyrektor wideo i audio w Ringier Axel Springer Polska, podkreśla, że wybory są medialnie najważniejszym wydarzeniem w polskiej polityce w tym roku. „Dlatego postanowiliśmy rozszerzyć naszą ofertę podcastową o dodatkowe odcinki podcastu »Stan Wyjątkowy«. Obecnie jest to jeden z czołowych podcastów politycznych w Polsce, osiągający rekordowe wyniki odsłuchów” – dodaje.

Sekielski: "Trudno uwierzyć, że ZP przetrwała osiem lat"

Ze względu na zbliżające się wybory parlamentarne RAS Polska 30 sierpnia wprowadził do sprzedaży wydanie specjalne pt. "SPiS WIN. Osiem lat rządów Kaczyńskiego". Znajduje się w nim m.in. artykuł Sławomira Sierakowskiego tłumaczący, co siedzi w głowach wyborców oraz tekst politologa Iwana Krastewa pod znamiennym tytułem: „Wynik waszych wyborów rozstrzygnie o przyszłości Europy”.

Czytaj też: "Fakty" w sierpniu prowadziły wśród programów informacyjnych

„Wyliczając choćby kolejne afery i skandale, jakie towarzyszą obozowi władzy, aż trudno uwierzyć, że Zjednoczona Prawica przetrwała pełne osiem lat rządów” – pisze we wstępniaku redaktor naczelny "Newsweeka" Tomasz Sekielski. – „Nie było po 1989 r. tak autokratycznej, klientelistycznej, kleptokratycznej, pełnej hipokryzji populistycznej władzy. Walcząc z mitycznym »układem«, Jarosław Kaczyński konsekwentnie budował partyjno-biznesowy kartel, który oplótł nasze państwo niczym mafijna ośmiornica” – dodaje. I podkreśla, że PiS wraz z politycznymi przystawkami nie liczyło się z prawem i zasadami demokracji, kierując się złodziejską regułą.

Press

W odpowiedzi na większe zainteresowanie tematami politycznymi "Newsweek" zdecydował się na wydanie specjalne poświęcone Jarosławowi Kaczyńskiemu

Cena wydania specjalnego "Newsweeka" w formie prasowej to 24,99 zł. Jest dostępny w salonach prasowych, na Literia.pl i w subskrypcji cyfrowej Onet Premium.

Czytaj też: Polsat pokazał program kabaretowy z wyciętymi skeczami o tematyce politycznej

(JF, 05.09.2023)