O odejściu Pacewicza ze stanowiska naczelnego OKO.press  |  Izba Wydawców Prasy z apelem do marszałka Hołowni  |  Totalizator Sportowy unieważnia  |  Cięcia w ośrodku produkcji telewizyjnej TVP  |  Polskie Badania Internetu z zyskiem  |  Oglądalność serialu "Pierwsza miłość" w Polsacie  |  TVP przeniosła produkcję "Jednego z dziesięciu"  |  Pilot WP zawiesił emisję  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Red Carpet Media Group rusza z kanałem  |  Justyna Steczkowska jurorką  |  Orlen nadal nie wybrał  |  Coca-Cola HBC Polska nowym klientem  |  One House ze stałą obsługą  |  Kierownik ds. public affairs w Play  |  EFJ apeluje o nałożenie kar na Słowację  |  Netflix z reklamami ma w tym roku osiągnąć 950 mln dol. przychodów  |  Zaczynają wpływać oferty kupna Telegraph Media Group  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Sierpień 12, 2023

Repropol już wypłacił duże pieniądze. Sporo dostały Polska Press, Infor i RASP

W sumie na liście zakwalifikowanych do wypłat znalazło się 4988 tytułów prasowych, które osiągnęły minimalny próg przysługującej wydawcom opłaty reprograficznej wynoszący 100 zł (fot. Pixabay.com)

Stowarzyszenie Dziennikarzy i Wydawców Repropol wysłało przelewy już ponad 300 wydawcom na łączną kwotę 1,82 mln zł netto. To środki do podziału w ramach opłaty reprograficznej za 2022 rok. – Wśród odbiorców największych przelewów znalazły się m.in. Polska Press, Infor, RASP i Federal Media Company – mówi prezes Repropolu Grzegorz Cydejko.

Jak dodaje Cydejko, organizacje szykuje teraz przelewy do kolejnych 200 wydawców znajdujących się na liście. W sumie po wypłatę środków zgłosiło się około tysiąca wydawców – od największych koncernów oraz właściciel lokalnych i specjalistycznych wydawnictw, po te niewielkie, niekiedy prowadzone przez jedną osobę.

Czytaj też: Samorządy rezygnują z gazet Polska Press przez brak tematów lokalnych

Wpłaty dla wydawanej przez Infor „Dziennik Gazety Prawnej" wyniosły 134 392,63 zł, a dla „Gazety Finansowej” wydawanej przez Federal Media Company – 84 671,02 zł. Spośród tytułów wydawanych przez RAS Polska duże przelewy otrzymały "Fakt" – 69 577,01 zł i "Newsweek Polska" – 47 984,60 zł.

Wypłaty dla kilku przykładowych tytułów Polska Press wyglądały następująco:

• „Gazeta Pomorska” – 49 624,98 zł
  • „Gazeta Krakowska” – 14 937,09 zł
  • „Kurier Lubelski” – 10 411,45 zł
  • „Dziennik Bałtycki” – 15 335,89 zł
  • „Dziennik Zachodni” – 16 690,66 zł
  • „Dziennik Polski” – 11 694, 37 zł.

W sumie na liście zakwalifikowanych do wypłat znalazło się 4988 tytułów prasowych, które osiągnęły minimalny próg przysługującej wydawcom opłaty reprograficznej wynoszący 100 zł. Do podziału jest 6 490 542,33 zł. Cała procedura wypłat ma potrwać do końca września. – Do tego czasu zakończymy wysyłanie przelewów wszystkim tym, którzy się do nas zgłosili – zapowiada Cydejko.

Czytaj też: Już tylko jeden dziennik Polska Press utrzymuje średnią sprzedaż powyżej 10 tys. egz.

(MZD, 12.08.2023)