Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Lipiec 17, 2023

Właściciel News 24 do września bez regularnych wpływów, ale zaczyna wypłacać zaległości

Stacja News 24 walczy z problemami od początku działalności (screen: YouTube/Telewizja News24)

Spółka Astro, producent "Familiady" i właściciel stacji News 24, dzięki dotacji z Europejskiego Komitetu Regionów może przeznaczyć pieniądze na produkcję programów poświęconych samorządowi terytorialnemu. Zaczęła też spłatę zaległości. – Staramy się o kolejne fundusze – mówi "Presserwisowi" szefowa redakcji Agnieszka Dębińska.

News 24 ma problemy z wypłacaniem należnych pracownikom pieniędzy od stycznia tego roku. Niektórym zalega po kilkadziesiąt, innym po kilka tysięcy. Ostatnio jednak po informacji "Presserwisu" zapłaciła publicystom "Rzeczpospolitej" – Zuzannie Dąbrowskiej, Michałowi Kolanko, Joannie Ćwiek, Tomaszowi Krzyżakowi i Jackowi Nizinkiewiczowi – prowadzącym w stacji program "Wieczór publicystów".

Ustabilizowanie sytuacji

Stacja dostała już też epierwszą transzę finansowania z Europejskiego Komitetu Regionów, z którym podpisała umowę. Kolejne ma dostać w sierpniu i październiku. Jak dowiedział się "Presserwis", nie są to pieniądze, które pozwoliłyby na wyjście na plus, ale pozwolą na ustabilizowanie sytuacji. Stacja realizuje też programy na zamówienie samorządów.

Czytaj też: TVN odwołał się od kary Macieja Świrskiego. 70 tys. zł za lokowanie wody

Dzięki pieniądzom z Komitetu Regionów może realizować najnowszy pomysł – "Niezależną telewizję samorządową". Jak przyznała w rozmowie z "Presserwisem" Agnieszka Dębińska, szefowa redakcji News 24, telewizja wciąż poszukuje samorządów chętnych do współpracy na tym polu.

Władze News 24 skupiają się również na pozatelewizyjnej działalności: wynajmie studia i szkoleniach w zakresie wystąpień publicznych. Ta działalność również poprawia budżet stacji. – Są już pierwsi chętni i na korzystanie ze studia, i na szkolenia – mówi Dębińska.

Problemy od samego startu

Zmniejszono obsadę techniczną – w miejsce pięciu osób dziś w obsadzie reżyserki są trzy. Obecnie w stacji pracuje ok. 30 osób, część programów informacyjnych jest nagrywana z wyprzedzeniem, a na antenie, dostępnej m.in. w usłudze WP Pilot, pojawiają się ich powtórki.

Czytaj też: Rada Mediów Narodowych zmieniła prezesa Radia Wrocław. "Nie wróży to dobrze"

Ryszard Krajewski w rozmowie z "Presserwisem" stwierdził, że jego komunikat o braku regularnych wpływów dotyczył wyłącznie braku wpływów z produkcji "Familiady". – Jest przerwa wakacyjna i TVP emituje wyłącznie powtórki odcinków teleturnieju. Nie ma żadnych premier – wyjaśnia, podkreślając, że produkcja "Familiady" nie ma wpływu na budżet News 24, nie ma nawet wspólnej bazy sprzętowej.

News 24 przeżywa problemy od samego startu. Stacji nie udało się trafić do oferty dużych sieci kablowych, a ostatnie badania (w czerwcu Nielsen zawiesił monitorowanie stacji z powodu jej kilkusettysięcznych zaległości w opłatach) wskazywały, że w telewizyjnym rynku ma 0,01 proc. udziału.

Czytaj też: Oficer prasowy policji chciał obezwładnić dziennikarza. Złamał sobie nogę

(PAR, 17.07.2023)