Polskie Badania Internetu z zyskiem  |  Totalizator Sportowy unieważnia  |  Oglądalność serialu "Pierwsza miłość" w Polsacie  |  TVP przeniosła produkcję "Jednego z dziesięciu"  |  Pilot WP zawiesił emisję  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Red Carpet Media Group rusza z kanałem  |  Justyna Steczkowska jurorką  |  Coca-Cola HBC Polska nowym klientem  |  One House ze stałą obsługą  |  Kierownik ds. public affairs w Play  |  Netflix z reklamami ma w tym roku osiągnąć 950 mln dol. przychodów  |  Zaczynają wpływać oferty kupna Telegraph Media Group  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Dział: INTERNET

Dodano: Maj 18, 2023

Meta dostanie od Unii Europejskiej rekordową grzywnę za przesyłanie danych użytkowników do USA

Kara za przesyłanie danych z Facebooka może przekroczyć 746 mln euro. Inne serwisy też muszą mieć się na baczności (fot. Pixabay.com)

Firma Meta Platforms ma zostać ukarana rekordową grzywną ze strony Unii Europejskiej. Dotyczy to naruszeń prywatności związanych z przesyłaniem danych użytkowników Facebooka z UE na serwery w USA. Według źródeł nieoficjalnych, kara będzie wyższa niż poprzednia rekordowa grzywna 746 mln euro (821,20 mln dol.) dla Amazon.com dwa lata temu.

Unijne organy regulacyjne kierowane przez irlandzką komisarz ds. ochrony danych Helen Dixon nakładają ograniczenia w przesyłaniu danych europejskich użytkowników z powodu obaw, że amerykańskie agencje wywiadowcze mogą uzyskać dostęp do tych informacji.

UE orzekła w 2020 r., że umowa o przekazywaniu danych między Unią a USA jest nieważna, powołując się na obawy związane z inwigilacją. Koncern Meta ostrzegał z kolei w zeszłym roku, że zakazanie przesyłania danych z Europy do Stanów Zjednoczonych może zmusić firmę do zawieszenia usług Facebooka na kontynencie.

(MAC, 18.05.2023)