Dział: INTERNET

Dodano: Luty 09, 2023

Zmiana naczelnego WP. „Rozmijamy się w wizji”, zespół zaskoczony

"Dalej będziemy dokładnie patrzeć władzy na ręce, niezależnie od tego, kto tę władzę sprawuje" - zapowiada Paweł Kapusta (fot. materiały prasowe)

Od marca Piotra Mieśnika na stanowisku redaktora naczelnego Wirtualnej Polski zastąpi Paweł Kapusta, jeden z jego zastępców. Zespół portalu jest zaskoczony odejściem szefa. Mieśnik nie chciał realizować pomysłów, w które nie wierzy.

Piotr Mieśnik o odejściu poinformował zespół WP w środę rano. - Jesteśmy zaskoczeni. Nie spodziewaliśmy się - mówi jeden z dziennikarzy portalu. Inny nasz rozmówca z WP podejrzewa, że rozstanie Mieśnika z firmą nie było wcześniej planowane.

Mieśnik wypowiedzenie złożył tydzień temu, w środę 1 lutego. - Zeszły rok był fenomenalny dla Wirtualnej Polski zarówno pod względem zasięgowym, jak i wizerunkowym, ale przychodzi moment, kiedy rozmijamy się w wizji działania. Nie jestem osobą, która jest w stanie zrealizować pomysły, w które nie wierzy. Uznałem, że chcę być fair ze sobą, zespołem, ale i firmą - mówi "Presserwisowi" Mieśnik.

- To absolutnie decyzja Piotra - przekonuje prezeska spółki Wirtualna Polska Media Joanna Pawlak i odesłała nas do komunikatu prasowego. Skomentowała w nim: "Teksty dziennikarzy WP są dziś cytowane i nagradzane, Piotra zasługi w tym zakresie są nie do przecenienia, ale kończy się pewien etap".

Menedżer z branży medialnej, związany wcześniej z Agorą, zastanawia się: - Przypuszczam, że Wirtualna Polska chciała jak największego ruchu, jak najmniejszym kosztem, a Piotr Mieśnik razem z grupą reporterów, których ściągnął, chciał tworzyć jak najlepszy kontent, aby rywalizować z Onetem. I tu mogli rozminąć się w oczekiwaniach.

"Możliwość objęcia sterów tak ważnej redakcji traktuję jako wielkie wyróżnienie, ale też zobowiązanie. Dalej będziemy dokładnie patrzeć władzy na ręce, niezależnie od tego, kto tę władzę sprawuje. Stawiamy na dziennikarstwo bezkompromisowe, ale też nowoczesne, które interes czytelnika i użytkownika zawsze stawia na pierwszym miejscu" - zapowiada w komunikacie Paweł Kapusta, który od marca będzie naczelnym WP.

Paweł Kapusta, pytany przez "Presserwis" o plany, odpowiada: - Ewentualne zmiany na pewno najpierw chciałbym przeprocesować wewnętrznie i wcześniej nie dyskutować o tym w mediach branżowych.

"Zbudował najlepszą redakcję w Polsce i odchodzi. Dzięki @PiotrMiesnik za wszystko. Wiele osób zawdzięcza Ci bardzo wiele! A nowemu szefowi @pawel_kapusta życzymy przede wszystkim, żeby się nie zmieniał ;)" - napisał na Twitterze Szymon Jadczak, dziennikarz Wirtualnej Polski, który za sprawą tekstów publikowanych w portalu zdobył tytuł Dziennikarza Roku 2022 w konkursie organizowanym przez "Press".

Piotr Mieśnik w przeszłości był związany z magazynem "Logo", portalem Gazeta.pl i serwisem Tvn24.pl. Przez siedem lat pracował w Ringier Axel Springer Polska, m.in. jako zastępca szefa działu politycznego i dziennikarz "Faktu".

Do zespołu Wirtualnej Polski dołączył w październiku 2017 roku jako wydawca strony głównej. Obowiązki redaktora naczelnego WP zaczął pełnić od marca 2020 roku, a stanowisko objął w grudniu 2020 roku. W 2021 roku do zespołu portalu dołączyli Szymon Jadczak z Tvn24.pl, Patryk Słowik z "Dziennika Gazety Prawnej", Patryk Michalski z RMF FM i Dariusz Faron z Onetu. W 2022 roku pracę w WP rozpoczęli Bianka Mikołajewska z OKO.press i Paweł Figurski z "Gazety Wyborczej".

Mieśnika obowiązuje okres wypowiedzenia i zakaz konkurencji. - To nie jest tak, że gdzieś odchodzę. Na razie nie prowadzę żadnych rozmów, nie jestem z nikim umówiony - mówi naczelny WP. - Razem z żoną napisaliśmy kolejną książkę. Chcę skończyć Akademię Biznesu Jacka Santorskiego. Wierzę, że za jakiś czas pojawi się ambitne wyzwanie, którego będę chciał się podjąć - dodaje.

Paweł Kapusta w 2021 roku został zastępcą Piotra Mieśnika i zarządzającym WP Magazynem, w którym publikowane są treści premium. Był trzykrotnie nominowany do nagrody Grand Press w kategorii Reportaż prasowy, jest laureatem tej nagrody w 2022 roku (razem z Dariuszem Faronem). Z WP związany jest od listopada 2016 roku, od lipca 2020 roku pełnił funkcję szefa WP SportoweFakty.

Jak podała WP, na stanowiskach zastępców redaktora naczelnego pozostaną: Jacek Amsterdamski, Wiktoria Jakubowska-Karbowniczek i Marcin Bartnicki, a Kamil Karnowski nadal będzie pełnił funkcję dyrektora publishing growth.

(KOZ, 09.02.2023)