Losy byłego wicedyrektora Biura Reklamy TVP  |  Prezes Agory w radzie Eurozetu  |  Meloradio bez audycji  |  Firma producencka Vision House Productions  |  Metroport zakończył rok z zyskiem  |  Viaplay nadal bez premiery  |  Chopin Telewizja Kablowa uruchomi kanały lokalne  |  Światowa konferencja w Katowicach  |  Nadawca Radia Bezpieczna Podróż dalej na minusie  |  Wybrano władze Polskiej Izby Druku  |  Konsumenci kupują na podstawie rekomendacji influencerów  |  Ambasador marki Whirlpool  |  Marketing manager w DLL  |  GPD przygotowała kampanię  |  Amazon podwoił zysk, ale zawiódł oczekiwania  |  ByteDance i TikTok pozwane przez USA za brak ochrony prywatności dzieci  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 38 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 13, 2022

Zmarł Mariusz Walter, współzałożyciel TVN

Walter w przeszłości był prezesem TVN, współzałożycielem i współwłaścicielem grupy ITI, do której należał TVN (screen: Tvn24.pl)

Nie żyje Mariusz Walter, współzałożyciel TVN. Miał 85 lat.

O śmierci Waltera poinformował we wtorek wieczorem TVN 24. Walter w przeszłości był prezesem TVN oraz współzałożycielem i współwłaścicielem grupy ITI, do której należał TVN.

"Zmarł Mariusz Walter, niezwykle ciepły, dobry i zakochany po uszy w telewizji Człowiek. Bardzo interesował się światem, tym co się dookoła dzieje i co dzieje się u Ciebie, w Twoim domu, w Twojej rodzinie, czy wszystko aby na pewno dobrze.
Bez niego nie byłoby telewizji TVN" – napisał na Twitterze Wojciech Bojanowski, reporter "Faktów" TVN i TVN 24.

"Dziennikarz, reporter, manager, założyciel telewizji TVN. Bardzo ciepły, dobry człowiek. Wizjoner" – stwierdził na Twitterze Michał Tracz z "Faktów" TVN.

Walter urodził się 4 stycznia 1937 roku we Lwowie. Pracował m.in. w Radiu Katowice i TVP Katowice, a w 1963 roku przeprowadził się do Warszawy i zaczął pracę w głównej siedzibie TVP. Był odpowiedzialny m.in. za "Turniej miast" czy "Studio 2". Z Telewizji Polskiej odszedł w 1982 roku.

W latach 90. Mariusz Walter kupił telewizję Wisła i zaczął tworzyć nową stację telewizyjną – TVN. Prezesem TVN był do 2001 roku, a w zarządzie grupy ITI (byłego właściciela TVN) zasiadał do 2012 roku.

W 2001 roku odznaczono go Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

(MNIE, 13.12.2022)