Prawo komunikacji elektronicznej skierowane do Sejmu  |  Rynek dystrybucji prasy zdominuje Kolporter  |  Przetarg mBanku rozstrzygnięty  |  CMWP stanęło w obronie katolickiego radia  |  Czy Zoom TV wznowi "Magię nagości. Polska"?  |  Szef KRRiT chce powiększyć ofertę  |  Oglądalność Polsat Hit Festiwalu w Sopocie  |  TVP przeniesie "Magazyn Ekspresu Reporterów"  |  Redaktor naczelny "Evo Magazine"  |  Widownia serialu "Matylda"  |  Kiedy ruszy Viasat True Crime?  |  SGL przygotowało założenia i spot  |  TikTok ogranicza wpływy  |  PAP wraca do nagrody  |  Nowy dyrektor Coca-Cola Services Polska  |  StormMedia  |  Kaufland ponownie wybiera  |  Nowa szefowa szwajcarskiego nadawcy SRG  |  David Beckham ambasadorem  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 41 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Listopad 30, 2022

Maciej Wojciechowski, dyrektor TVP 3 Katowice, odwołany

Maciej Wojciechowski w listopadzie 2018 roku zastąpił Tomasza Szymborskiego w roli dyrektora TVP Katowice (screen: Katowice.tvp.pl)

Maciej Wojciechowski nie jest już dyrektorem-redaktorem naczelnym TVP Katowice - ustalił "Presserwis". Z naszych informacji wynika, że w środę Macieja Wojciechowskiego ze stanowiska odwołał prezes Telewizji Polskiej Mateusz Matyszkowicz.

Jak informowaliśmy, zarząd TVP powołał specjalną komisję, która ma wyjaśnić sprawę mobbingu w TVP Katowice. Komisja zajmuje się "informacjami dotyczącymi niewłaściwych zachowań w kontaktach międzyludzkich występujących w Oddziale TVP S.A. w Katowicach".

Nieoficjalnie dowiadujemy się też, że na Śląsku trwa tropienie stronników marszałka Jakuba Chełstowskiego, który w zeszłym tygodniu ogłosił odejście z PiS, czym sprawił, że Prawo i Sprawiedliwość straciło większość we władzach województwa. Odwołanie Wojciechowskiego może mieć związek z tą akcją.

Maciej Wojciechowski kierował TVP Katowice od listopada 2018 roku, kiedy zastąpił na stanowisku Tomasza Szymborskiego. Poprzednio kierował regionalną agencją producencką w oddziale. Wojciechowski był już w przeszłości (od 2004 roku) dyrektorem TVP Katowice. Od września 2006 roku – za prezesury Bronisława Wildsteina – kierował Jedynką, a potem był doradcą kolejnego prezesa TVP, Andrzeja Urbańskiego. Jeszcze wcześniej był naczelnym "Dziennika Zachodniego" i "Dziennika Łódzkiego" (wtedy Polskapresse).

(KOZ, 30.11.2022)