Dział: TELEWIZJA

Dodano: Listopad 11, 2022

O czym mówi Tusk w spocie, którego nie chce TVP? 30 sekund reklamy kosztuje 110,8 tys. zł

Według Grabca inne telewizje - Polsat i TVN - "bez problemu poradziły sobie z dopuszczeniem spotu do emisji".

Brak czasu na kolaudację miał być powodem odmowy przez TVP emisji spotu, w którym Donald Tusk składa życzenia Polakom z okazji Święta Niepodległości. Cena 30-sekundowego spotu przy „Wiadomościach” dochodzi w listopadzie do 111 tysięcy złotych.

O tym, że telewizja publiczna nie zgodziła się na emisje spotu poinformował rzecznik PO Jan Grabiec. „TVP odmówiła emisji spotu premiera Donalda Tuska z okazji Święta Niepodległości. Miał być wyemitowany na zasadach komercyjnych przed głównym wydaniem Wiadomości 11 listopada. Polsat i TVN nie miały z tym problemu" – napisał na Twitterze Jan Grabiec.

I dodał w rozmowie z Radiem Zet: - Podano nam bardzo prozaiczny powód, że jest zbyt późno i nie ma możliwości zamieszczenia takiego spotu, bo musi on przejść przez komisję kolaudacyjną, a to trwa.

Kolaudacja materiału do emisji to standardowa procedura. Przy stałych klientach i niewrażliwych treściach przeprowadza się ją z dnia na dzień. Telewizja Polska nie przedstawiła szczegółów dotyczących tej procedury w stosunku do spotu z Tuskiem.

Do obrony TVP przystąpili za to prawicowi dziennikarze. Podnoszą, że Tusk nie powinien się skarżyć na brak spotu, bo wcześniej nie skorzystał z zaproszeń do TVP.

Cena najdroższej 30-sekundowej reklamy przy "Wiadomościach" TVP 1 w listopadzie 2022 roku kosztuje 110,8 tys. zł.

W listopadzie najwięcej – 609,7 tys. zł (za emisję w TVP 1 i TVP Sport) – trzeba będzie zapłacić za 30-sekundowy spot przy wieczornym meczu Polska - Argentyna w środę 30 listopada o 20.

O czym Donald Tusk mówi w spocie, którego TVP nie chce wyemitować? Ujawnił to dziś rano Grabiec:

(MAT, 11.11.2022)