Dział: PRASA

Dodano: Październik 13, 2022

Związkowcy: 1,2 mln zł w Agorze trafi na fundusz mieszkaniowy

NSZZ "Solidarność" Agory i Inforadia 26 listopada w Warszawie organizuje zjazd wszystkich członków związku (fot. Piotr Molęcki/East News)

NSZZ "Solidarność" Agory i Inforadia porozumiała się z zarządem Agory i spółka przesunie 1,2 mln zł do funduszu mieszkaniowego.

"Czasy są trudne, a raty kredytów mieszkaniowych rosną, podpisaliśmy właśnie porozumienie z zarządem. Zgodnie z nim Agora przesunie 1 mln 200 tys. zł do funduszu mieszkaniowego. Jest to zatem kwota, z której możecie skorzystać, jeśli potrzebujecie wsparcia przy spłacie kredytu – do czego zachęcamy!" - napisali związkowcy na Facebooku.

Jeszcze w październiku ma dojść do kolejnego spotkania związkowców z zarządem Agory ws. kolejnego dodatku inflacyjnego.

"Jak wiecie po zakończonej sukcesem misji wywalczenia dodatków inflacyjnych latem tego roku, umówiliśmy się z zarządem na kolejną turę rozmów jesienią. Spotkanie, podczas którego będziemy omawiać finansową zdolność spółki do wypłaty kolejnej transzy dodatków, jest właśnie umawiane - odbędzie się w przyszłym, a maksymalnie w jeszcze kolejnym tygodniu" - czytamy we wpisie związku na Facebooku.

NSZZ "Solidarność" Agory i Inforadia 26 listopada w Warszawie organizuje zjazd wszystkich członków związku.

"Spraw do omówienia jest sporo, a najważniejsza to zbliżające się wybory – bo już na początku 2023 roku upływa kadencja obecnych, niżej podpisanych, władz związku (Adriany Rozwadowskiej, Zbigniewa Bajora i Pawła Gawlika - przyp. red.). Dlatego trzeba będzie wybrać naszych nowych reprezentantów i reprezentantki – to ważne, bo ze względu na trudne czasy, związek będzie miał przed sobą w najbliższej przyszłości najprawdopodobniej sporo zadań i nie zawsze łatwych rozmów z zarządem" - zapowiedzieli związkowcy.

Związki zawodowe w Agorze wynegocjowały, że w sierpniu najmniej zarabiający pracownicy spółki otrzymali jednokrotne dodatki inflacyjne. Dodatek trafił do osób zarabiających poniżej średniego wynagrodzenia w Agorze, które sięga obecnie 8300 zł brutto. Z ustaleń "Presserwisu" wynika, że osoby zarabiające do 4000 zł dostały 1751 zł, zarabiające pomiędzy 4001 a 6000 zł otrzymały 1551 zł, a pracownicy, którzy mają w umowach zarobki rzędu 6001-8300 zł dostali 1351 zł. Wszystkie podane kwoty to kwoty brutto.

(KOZ, 13.10.2022)