Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Październik 13, 2022

Warner Bros. Discovery zwalnia jedną czwartą pionu telewizyjnego

Siedziba koncernu jest w Nowym Jorku (fot. Wikimedia Commons/Ramses TimeGame)

Warner Bros. Discovery, zgodnie z zapowiedzią z wtorku, ogłosił listę osób do zwolnienia. Z pionu telewizyjnego będzie musiało odejść 26 proc. załogi, bo do likwidacji jest 125 stanowisk.

Wśród zamkniętych oddziałów znalazły się Warner Bros. Television Workshop, zajmujący się wyszukiwaniem i monitorowaniem talentów oraz dział produkcji cyfrowej Stage 13. Reorganizacja obejmuje zwolnienie 82 osób i pozostawienie bez obsady 43 wakatów. Cięcia objęły głównie pracowników niższego i średniego szczebla. Firma zamierza także oszczędzać na podróżach służbowych.

W najbliższych tygodniach koncern zamierza przeprowadzić kolejne zwolnienia, zwłaszcza w dziale filmowym. Ma to przynieść redukcję kosztów do 30 proc. Reorganizację rozpoczęły niedawne zwolnienia w HBO i HBO Max, wypowiedzenia otrzymało tam blisko 14 proc. pracowników (70 osób).

(MAC, 13.10.2022)