Dział: PRASA

Dodano: Sierpień 17, 2022

Szef Agory o Aleksandrze Kuteli, nowym prezesie RASP: "Wymagający konkurent"

Aleksander Kutela stanowisko prezesa RASP obejmie z początkiem września (fot. materiały prasowe)

Aleksander Kutela, wiceprezes Ringier Axel Springer Polska, od 1 września będzie prezesem spółki. Obecny prezes Mark Dekan zostanie COO amerykańskiej Politico Media Group, wchodzącej w skład Axel Springer SE. Według prezesa Agory Bartosza Hojki awans Kuteli to wyraz uznania dla sukcesu Onetu.

"Unikalne doświadczenie Aleksandra Kuteli i doskonała znajomość rynku przyczynią się do dalszego rozwoju i wzmacniania pozycji Ringier Axel Springer w Polsce" - stwierdza w komunikacie Marc Walder, CEO Ringier. Jan Bayer, prezes News Media USA i wiceprezes Axel Springer SE, dodał, że wraz z objęciem przez Kutelę stanowiska CEO wydawnictwo zyskuje "bardzo doświadczonego następcę Marka Dekana".

Aleksander Kutela dołączył do Ringier Axel Springer Polska w 2015 roku jako prezes Grupy Onet. W 2018 roku objął rolę COO Ringier Axel Springer Media i wiceprezesa wydawnictwa. W latach 2000-2015 był prezesem HBO Polska, a w 2007 roku dodatkowo objął stanowisko senior vice president HBO Europe.

- Alek Kutela jest wymagającym konkurentem i jednocześnie wypróbowanym partnerem Agory w działaniach na rzecz ochrony wolnych mediów i niezależnego dziennikarstwa - komentuje Bartosz Hojka, prezes Agory. - Jego awans na szefa RASP to dobra wiadomość dla niezależnych mediów w Polsce i wyraz uznania dla sukcesu Onetu - uważa Hojka.

- Gratuluję Aleksandrowi awansu. Liczę na współpracę przy tych inicjatywach, które warto rozwijać wspólnie dla dobra całego rynku internetowego - mówi Jacek Świderski, prezes Wirtualna Polska Holding.

- To doświadczony menedżer z kapitalną karierą HBO - ocenia Kutelę Jacek Czynajtis, prezes Optizen Labs. - W dzisiejszych czasach, kiedy media muszą iść w stronę obrazkowości i wideo, kandydatura wydaje się absolutnie zasadna i zrozumiała. Nie spodziewam się zmian w Springerze. Z całą pewnością będzie kontynuowana polityka cyfryzacji i fonetyzacji treści oraz - niestety dla wersji papierowych - optymalizacji kosztów - jest przekonany Czynajtis.

Jak podano w komunikacie, Mark Dekan, który od ośmiu lat kierował Ringier Axel Springer Polska, 1 września obejmie nowo utworzoną funkcję COO amerykańskiej Politico Media Group, należącej do Axel Springer SE. - Taki plan był już wcześniej, funkcję w Stanach miał załatwioną, zanim wybuchła sprawa z Lisem. Dekan zawsze traktował Warszawę jako przystanek - mówi jeden z naszych informatorów.

Jacek Czynajtis dodaje: - Mark zawsze miał aspiracje, by próbować eksploatować swoje umiejętności w innych krajach, a Stany Zjednoczone wydają się marzeniem wielu ambitnych menedżerów, którzy chcą się sprawdzić na znacznie większym rynku.

- To dobry menedżer - mówi o Dekanie Zbigniew Benbenek, przewodniczący rady nadzorczej Grupy ZPR Media. Zauważa, że w joint venture Ringier i Axel Springer był menedżerem ze strony Ringiera. - Wydawało mi się, że Szwajcarzy w ten sposób zagwarantowali sobie jakąś kontrolę - mówi Benbenek. - Dekana docenili Niemcy. Politico jest ważnym asetem, który kupił Axel Springer. To dla niego awans, jest to trudniejszy rynek - dodaje.

Chcący zachować anonimowość menedżer branży internetowej uważa, że nowi amerykańscy inwestorzy Springera inwestują w rynek amerykański i globalne produkty. - Tam Axel Springer szuka wzrostów w internecie. Tam też przesuwa kadry i zasoby - tłumaczy nasz rozmówca. Od 2019 roku największym udziałowcem (47,6 proc.) Axel Springer jest amerykański fundusz inwestycyjny KKR.

W portfolio Ringier Axel Springer Polska są m.in. Onet, "Fakt", "Newsweek Polska", Business Insider Polska, Noizz. Ostatnio zamknięto papierowe wydanie "Komputer Świata". Firma zatrudnia ok. 2 tys. osób.

(KOZ, 17.08.2022)