Dział: PRASA

Dodano: Sierpień 10, 2022

Imperium Murdocha zarobiło w drugim kwartale 760 mln dol.

Mimo że Rupert Murdoch rozwodzi się po raz czwarty, jego medialne interesy mają nie ucierpieć (fot. Wikimedia Commons/David Shankbone)

News Corp., imperium medialne Ruperta Murdocha, przez ostatni rok podwoiło zysk kwartalny, osiągając 760 mln dol.

Zarejestrowany w Stanach Zjednoczonych koncern jest właścicielem News Corp. Australia, a także wielu firm w USA i Wielkiej Brytanii, w tym m.in. wydawnictwa HarperCollins czy REA Group.

Kwartalny zysk netto News Corp. wzrósł rok do roku o 95 proc. i wyniósł 760 mln dol. Przychody za okres kwiecień - czerwiec osiągnęły 14,9 mld dol. (wzrost o 11 proc.).

Dow Jones, wydawca "The Wall Street Journal", osiągnął najwyższe przychody od czasu przejęcia dziennika, w dużej mierze dzięki cyfrowym subskrypcjom.

Rupert Murdoch, pomimo ukończenia 91 lat, wciąż bierze udział w zarządzaniu firmami. Pod koniec czerwca media informowały, że po sześciu latach małżeństwa rozwodzi się z Jerry Hall. Jego interesy mają jednak na tym nie ucierpieć.

(MAC, 10.08.2022)