Dział: TELEWIZJA

Dodano: Lipiec 26, 2022

Polscy operatorzy zaskoczeni końcem emisji Ukraina 24, w zamian włączają Ukraine 1 lub Espreso TV

Ukraina 24 była dostępna w większości polskich sieci kablowych, w serwisach streamingowych oraz na platformach satelitarnych (fot. Pixabay.com)

Polscy operatorzy telewizyjni, który od początku wojny w Ukrainie oferowali dostęp do kanału informacyjnego Ukraina 24, zostali zaskoczeni zakończeniem jego emisji. Szybko udało im się jednak wprowadzić do oferty inne ukraińskie kanały.

Ukraina 24 była dostępna w większości polskich sieci kablowych, w serwisach streamingowych oraz na platformach satelitarnych. W Polsce dystrybutorem kanału jest spółka Idea Ventures.

Stacja Ukraina 24 emisji zaprzestała 22 lipca. Nadająca ją spółka Media Groupe Ukraine, należąca do najbogatszego Ukraińca Rinata Achmetowa, zdecydowała bowiem o opuszczeniu ukraińskiego rynku medialnego. Decyzja ta była podyktowana wejściem w życie tzw. ustawy przeciwko oligarchom.

Operatorzy zaskoczeni decyzją

Polscy operatorzy, w ofertach których była Ukraina 24, nie ukrywają zaskoczenia decyzją o końcu emisji kanału. - 21 lipca br. otrzymaliśmy oświadczenie od Grupy Medialnej Ukraina o planowanym zakończeniu nadawania kanału Ukraina 24. Ta nagła sytuacja jest dla nas zaskoczeniem - przyznaje Justyna Grzelak, koordynatorka ds. PR w sieci kablowej Vectra. Jak dodaje, operator chce włączyć w miejsce Ukraina 24 inny kanał w języku ukraińskim. Trwają w tej sprawie rozmowy z dystrybutorem.

Czytaj też: "Newsweek Polska" kończy współpracę z Krzysztofem Materną i Manuelą Gretkowską

Telewizja Jambox już zapowiedziała, że w miejscu Ukraina 24 uruchomi kanał Ukraine 1 z filmami i serialami. Na taką samą zmianę zdecydowały się też śląska sieć Elsat i serwis streamingowy Televio.pl.

Ukraine 1 jest już dostępna w miejscu Ukraina 24 w serwisie WP Pilot. - Jak informowaliśmy naszych użytkowników w specjalnym mailingu, emisja Ukraina 24 została zakończona o północy z 21 na 22 lipca. W jego miejsce w dniu 22 lipca w godzinach porannych został udostępniony ogólnotematyczny kanał Ukraine 1 - mówi Marcin Malicki, CEO WP Pilot.

Z kolei Orange zamiast Ukraina 24 udostępni inny ukraiński kanał informacyjny - Espreso TV. Operator nie wyklucza też włączenia Ukraine 1. - Jeśli dystrybutor go udostępni, zdecydujemy, czy znajdzie się w naszej telewizji - mówi Wojciech Jabczyński, rzecznik prasowy Orange Polska.

Czytaj też: BBC oficjalnym nadawcą przyszłorocznej Eurowizji. W zastępstwie Ukrainy

Dodatkowego kanału zamiast Ukraina 24 nie włączyły na razie Polsat Box i platforma Canal+. "Na tę chwilę nie mamy żadnych informacji na temat innych kanałów ukraińskich w zastępstwie" - podaje biuro prasowe Canal+.

(MNIE, 26.07.2022)