Dział: INTERNET

Dodano: Marzec 13, 2022

Newsy na żywo po ukraińsku na Play Kraków. Prowadzi Robert Jałocha

Emitowany na żywo codziennie o 18 program Play Kraków News trwa półtorej godziny /fot: Play Kraków News

Studio w krakowskim centrum kongresowym ICE, informacje po polsku i ukraińsku, półtorej godziny programu i w roli gospodarza studia Robert Jałocha, były dziennikarz TVN. Tak wygląda nowy program informacyjny Play Kraków News. Od 7 marca dostępny jest w internecie.

Koncepcja programu powstała w kilka dni ze względu na kryzys humanitarny spowodowany wojną w Ukrainie. - Do Krakowa przyjeżdża coraz więcej Ukraińców, władze szacują, że już teraz jest ich ponad 70 tys. Dlatego w Play Kraków News mówimy w języku polskim, ale i po ukraińsku, codziennie na żywo o 18 - informuje Marta Szkudlarek, rzeczniczka nowej miejskiej spółki Kraków5020, która wraz z miastem i Krakowskim Biurem Festiwalowym odpowiada za projekt.

Gospodarzem programu został Robert Jałocha, były reporter TVN, prowadzący od dwóch lat własną firmę producencką. - Szukaliśmy osoby doświadczonej w przygotowywaniu materiałów newsowych, która dodatkowo potrafi prowadzić rozmowy na żywo i jest dyspozycyjna siedem dni w tygodniu - wyjaśnia Marta Szkudlarek.

Redakcję programu skompletowano w ciągu czterech dni. Próby zaczęły się dzień przed emisją. Przy przygotowaniu półtoragodzinnego programu pracuje 15 osób. Za organizację studia odpowiadały Klaudia Okarmus i Kinga Patecka ze spółki Kraków 5020. Reżyserem został Maciej Sobociński, a o technikę zadbała ekipa z CMA PL.

- Program miał ruszyć w czerwcu, ale sytuacja sprawiła, że przyspieszyliśmy - mówi Robert Jałocha. - Nawet w czasie ostatnich przygotowań odbieraliśmy telefony z prośbami o pomoc uchodźcom; coś trzeba było zawieźć, kogoś odebrać.

Jałocha zapowiada, że w najbliższych dniach Play Kraków News uporządkuje informacje o pomocy, tworząc bloki o miejscach zamieszkania i pracy, co pozwoli na skuteczniejszą pomoc Ukraińcom.

Play Kraków to jedyna w Polsce miejska platforma VOD. Format "News" miał być projektem, który pozwoliłby zagospodarować powstające w Centrum Kongresowym studio hybrydowe. Tworzono je na potrzeby eventów i konferencji online, ale - by nie stało niewykorzystane - miało też stale gościć miejski program informacyjny.

(PAR, 13.03.2022)