Dział: TELEWIZJA

Dodano: Marzec 08, 2022

Biznes 24 z internetowym radiem i bogatszą ramówką, nowy udziałowiec dofinansuje stację

W Biznes 24 ma wkrótce pojawić się więcej wejść na żywo (screen: YouTube/Telewizja Biznes 24)

Kanał telewizyjny Biznes 24 uruchomi radio internetowe i poszerzy ramówkę o kolejne programy na żywo. W związku z rozwojem stacji jej nowy udziałowiec planuje dofinansowanie Biznes 24.

Internetowe radio początkowo będzie przekazem audio kanału, ale docelowo ma nadawać odrębny od Biznes 24 przekaz. - Mam nadzieję, że uda się tego dokonać w tym roku. Przekaz radiowy będzie częścią naszego płatnego pakietu, w skład którego wchodzi już streaming wideo kanału Biznes 24 - mówi Kamil Bilecki, prezes zarządu Tier Investment, większościowego udziałowca stacji.

Bilecki zapowiada też rozbudowanie portalu Biznes24.pl o notowania giełdowe czy wykresy i informacje ze spółek oraz uruchomienie aplikacji mobilnej z najważniejszymi informacjami biznesowymi i gospodarczymi.

Czytaj też: Debiut "Mask Singer" dał TVN pozycję lidera w grupach 16-49 i 16-59

Na razie Biznes 24 nadaje według stałej ramówki, ale intensywniej niż zwykle relacjonuje sytuację na rynkach. Stacja zapowiada już jednak zmiany w ofercie. - Za kilka tygodni kwestia sytuacji gospodarczej zacznie być bardziej istotna, bo zacznie być widać bardziej długofalowe skutki wojny, jaką Rosja wydała Ukrainie. Wtedy będziemy realizować ramówkę w zmienionym kształcie, dostosowanym do tej nowej sytuacji. W skrócie - będzie "zagęszczona", jeśli chodzi o wejścia informacji realizowanych na żywo - mówi Roman Młodkowski, prezes Biznes 24. Młodkowski zapowiada też zatrudnienie nowych dziennikarzy i analityków.

Na kolejne inwestycje w program i zespół czy rozwój portalu zostanie przeznaczone dofinansowanie ze strony grupy Tier Investment.

- Nie chcemy zwiększać udziałów w spółce, pozostaniemy przy 80 proc. i chcemy, żeby pan Roman Młodkowski nadal miał w niej 20 proc., dlatego wnoszony przez nas kapitał, który zostanie przeznaczony na nowe inwestycje i rozwój kanału, będzie zasilał przede wszystkim kapitał zapasowy, bez zmiany struktury kapitału zakładowego - mówi Kamil Bilecki.

Obecnie Biznes 24 nadaje na żywo trzy bloki - poranny, południowy i popołudniowy. Pozostałą część ramówki wypełniają powtórki i magazyny.

Tier Investment przejął udziały w Biznes 24 od Michała Winnickiego. Grupa zainwestowała też w uruchomienie kanału News 24 (spółka Astro).

(MNIE, 08.03.2022)