Sejm odrzuca postulaty twórców  |  Spada zaufanie do mediów w Polsce  |  Co-CEO w firmie Better  |  Grupa Eurozet z nową dyrektorką  |  Muzyczny talent show w Netflixie  |  Wywiady Piotra Jędrzejka w Meloradiu  |  "Yellowstone" z Costnerem i "Belfer" ze Stuhrem  |  Nowi autorzy dołączają do portalu Holistic News  |  Nagrody im. Samuela Lindego  |  Legia najbardziej medialnym klubem, Lewandowski piłkarzem  |  Sztuczna inteligencja nie budzi zaufania  |  Account director w VerdeAgency  |  Dentsu tworzy centra  |  Zarząd AMS  |  Apple i Meta będą karane za nieprzestrzeganie przepisów UE  |  Proces Evana Gershkovicha przed rosyjskim sądem za zamkniętymi drzwiami  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: na weekend

Dział: INTERNET

Dodano: Marzec 04, 2022

Serial z prezydentem Ukrainy hitem YouTube

Cały serial "Sługa Narodu" można znaleźć w serwisie YouTube (screen: YouTube/Слуга Народа)

Komediowy serial „Sługa narodu” z prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim jest hitem YouTube. Nie wiadomo jednak, czy trafi do którejś z polskich telewizji. TVP, Polsat i TVN, którym zadaliśmy pytanie o plany wobec serialu, nie udzieliły odpowiedzi do zamknięcia tego wydania "Presserwisu".

Rosyjski najazd na Ukrainę przynosi nieoczekiwane skutki dla Wołodymyra Zełenskiego. Jego decyzja o pozostaniu w zagrożonym Kijowie, charyzmatyczne wystąpienia i atmosfera, jaka wokół niego panuje, zwróciły na prezydenta Ukrainy uwagę całego świata.

Zwróciły też uwagę na serial „Sługa narodu”, który dał mu wśród Ukraińców popularność i przyczynił się do zwycięstwa w wyborach 2019 roku. Dziś serial, do tej pory oglądany niemal wyłącznie przez Ukraińców, jest hitem YouTube, a jego pierwszy odcinek został do tej pory wyświetlony ponad 14 mln razy.

Widzowie zachwyceni

„Zełenski jest świetnym komikiem i aktorem”, „Niebawem będzie to oglądał cały Zachód”, „Dziękuję osobie, która stworzyła angielskie napisy do tego serialu” - piszą w komentarzach użytkownicy YouTube.

Liczący trzy serie „Sługa Narodu” to historia ukraińskiego nauczyciela historii Wasyla Pietrowicza Gołoborodki, który dzięki przypadkowi i swoim uczniom zaczyna odnosić sukcesy w polityce, a w końcu zostaje prezydentem Ukrainy. Pierwszy raz trafił na ekrany w 2015 roku, po inwazji Rosjan na Krym. Dziś na YouTube wszystkie odcinki można znaleźć m.in. na oficjalnym kanale producenta - Studio Kwartał 95. Nie ma jego polskiej wersji językowej, ale można skorzystać z wersji z napisami lub wygenerować napisy automatycznie.

Emisja w Polsce

W Polsce do tej pory na ekranach „Sługa narodu” pojawił się tylko raz na kanale wPolsce.pl. W niektórych krajach jest dostępny na Netflixie, nie ma go jednak w polskiej ofercie.

Wiadomo natomiast, że prawa do emisji serialu kupiła brytyjska stacja Channel 4, która pokaże serial z Zełenskim pod tytułem “Servant Of The People”.

Po sukcesie wyborczym Wołodymyra Zełenskiego film dokumentalny „Ukraiński sługa narodu” nakręciła w 2020 roku Barbara Włodarczyk. Dostępny na VOD TVP dokument zderza serialowe wyobrażenia o prezydenturze z pierwszymi miesiącami faktycznej władzy Zełenskiego.

(PAR, 04.03.2022)