Dział: INTERNET

Dodano: Marzec 04, 2022

Slazag.pl, czyli Ślązag - rusza nowy serwis internetowy dla Śląska i Zagłębia

Zespół serwisu Slazag.pl. Wydawcą nowego portalu jest spółka Media Operator, która ma już na Śląsku i w Zagłębiu 11 innych serwisów (fot. materiały prasowe)

Nowy internetowy serwis informacyjny, nad którym prace rozpoczęły się jesienią zeszłego roku, ruszy w przyszłym tygodniu pod nazwą Slazag.pl. Szybciej niż planowano - ze względu na wojnę w Ukrainie. Ślązag to zbitka słowna "Śląska" i "Zagłębia". Portal ma informować o sprawach 2,5-milionowej aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej.

Serwis jest gotowy, dziennikarze na bieżąco tworzą treści, premierę zaplanowano po weekendzie. Koncepcję portalu opracował zespół pod kierunkiem redaktora naczelnego Marcina Zasady.

- Przyspieszamy premierę ze względu na sytuację w Ukrainie, która rodzi konsekwencje także dla aglomeracji. Chcemy włączyć się w pomoc i informować przybywających do nas Ukraińców o wszystkim, co ważne. Zależy nam na tym, by mogli się tu lepiej odnaleźć - mówi naczelny.

Czytaj też: Po 20 latach z "Dziennika Zachodniego" odchodzi Marcin Zasada

Marcin Zasada to wieloletni dziennikarz polityczny "Dziennika Zachodniego", który zrezygnował z pracy po znacjonalizowaniu tytułu i przejęciu go przez Orlen. Skompletował nowy zespół złożony w części z ludzi dawnego "DZ". Pracują z nim m.in. Katarzyna Pachelska, była redaktorka "DZ" (jest teraz wicenaczelną), Grzegorz Lisiecki, były wydawca "DZ" (sekretarz redakcji), Tomasz Borówka, były wydawca online w Polska Press, Patryk Osadnik, były reporter "DZ" (na stanowisku reportera), a także Michał Wroński, Arkadiusz Nauka i Martyna Urban oraz Jacek Skorek i Maciej Poloczek (kiedyś w TVP). Współpracować z portalem będą także m.in. publicystka Teresa Semik, Dariusz Zalega, dziennikarz, przedsiębiorca, autor książek, Jerzy Markowski, ekspert, były wiceminister górnictwa i ks. Jacek Siepsiak, felietonista, były dyrektor Wydawnictwa WAM.

Wydawcą serwisu jest spółka Media Operator. Do niej należy już - obok największego serwisu Bytomski.pl (założonego w 2006 roku) - 10 innych portali lokalnych, w tym 24Kato.pl, Chorzowski.pl, 24zagłębie.pl i Tarnowskiegóry.info.

Czytaj też: Duży serwis internetowy WKatowicach.eu ruszy na początku roku

Marcin Zasada tłumaczy, że z powodu wojny strona główna zostanie nieco zmodyfikowana w stosunku do pierwotnych planów. - Na początku będzie sekcja Śląsk/Ukraina z bieżącymi newsami - mówi Zasada. - Pisać będziemy też sporo o lokalnej polityce, gospodarce, otworzymy się na opinie i publicystykę. Istotną częścią serwisu będą materiały historyczne. Nie ma w Polsce drugiego regionu o takim potencjale i perspektywach, który jednocześnie byłby tak słabo reprezentowany przez poważne media. Mamy więc pole do popisu.

Czytaj też: Naczelny i dziennikarze, którzy odeszli z „Dziennika Bałtyckiego”, stworzyli nowe medium

Zasada równoległe prowadzi w Radiu Piekary najważniejsze i najpopularniejsze na Śląsku codzienne rozmowy polityczne. Serwis Slazag.pl będzie omawiał te wywiady i na różnych polach z nich korzystał.

(MAT, 04.03.2022)