Sejm odrzuca postulaty twórców  |  Spada zaufanie do mediów w Polsce  |  Co-CEO w firmie Better  |  Grupa Eurozet z nową dyrektorką  |  Muzyczny talent show w Netflixie  |  Wywiady Piotra Jędrzejka w Meloradiu  |  "Yellowstone" z Costnerem i "Belfer" ze Stuhrem  |  Nowi autorzy dołączają do portalu Holistic News  |  Nagrody im. Samuela Lindego  |  Legia najbardziej medialnym klubem, Lewandowski piłkarzem  |  Sztuczna inteligencja nie budzi zaufania  |  Account director w VerdeAgency  |  Dentsu tworzy centra  |  Zarząd AMS  |  Apple i Meta będą karane za nieprzestrzeganie przepisów UE  |  Proces Evana Gershkovicha przed rosyjskim sądem za zamkniętymi drzwiami  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: INTERNET

Dodano: Grudzień 17, 2021

Organizacja Demagog będzie współtworzyć Europejskie Standardy fact-checkingu

Prace przy wsparciu Komisji Europejskiej będą realizowane w 2022 i 2023 roku (fot. materiały prasowe)

Polska organizacja fact-checkingowa Demagog.org.pl wraz z sześcioma europejskimi partnerami przy wsparciu Komisji Europejskiej zajmie się wypracowaniem Kodeksu profesjonalizmu dla niezależnego europejskiego fact-checkingu.

Demagog wraz z organizacjami z Francji (AFP), Niemiec (Correctiv), Włoch (Pagella Politica/Fakta) i Belgii (EU DisinfoLab) pod przewodnictwem Fundación Maldita.es (Hiszpania) tworzy konsorcjum, które rozpocznie pracę nad projektem europejskich standardów fact-checkingu (ang. European Fact-checking Standards Project). Prace przy wsparciu Komisji Europejskiej będą realizowane w 2022 i 2023 roku.

– "Celem naszego projektu będzie opracowanie standardów niezależności, przejrzystości oraz jakości metodologicznej i dziennikarskiej, a także stworzenie Kodeksu profesjonalizmu dla niezależnego europejskiego fact-checkingu" – mówi Paweł Terpiłowski, redaktor naczelny Demagoga.

Przedsięwzięcie jest wspierane przez Unię Europejską w ramach programu roboczego 2020 na rzecz finansowania projektów pilotażowych i działań przygotowawczych w obszarze "Sieci komunikacyjne, treści i technologia".

Demagog jest organizacją zajmujących się weryfikacją faktów i przeciwdziałaniem kampaniom dezinformacyjnym.

(BAE, 17.12.2021)