Temat: wspomnienie

Dział: SYLWETKI

Dodano: Październik 29, 2021

Piotr Bratkowski, szef działu kultury w tygodniku "Newsweek".

28 września zmarł Piotr Bratkowski, szef działu kultury w tygodniku "Newsweek".

Wiadomość o śmierci dziennikarza, poety i pisarza przekazała jego rodzina: "Z przeogromnym smutkiem informujemy, że dzisiaj zmarł nasz mąż, tata, dziadek - Piotr Bratkowski. Z góry dziękujemy za każdą ciepłą myśl i dobre słowo. Prosimy jednak, żeby nie dzwonić z kondolencjami. Będziemy informować o pogrzebie. Kochająca rodzina".

Tomasz Lis, redaktor naczelny "Newsweeka", napisał niedługo później: "Z wielkim smutkiem informuję, że dziś rano zmarł po długiej chorobie nasz redakcyjny przyjaciel Piotr Bratkowski. Piotruś był dobrym duchem Newsweeka, wybitnym autorem, pisarzem i humanistą. Kimś, bez kogo trudno sobie wyobrazić i pismo i redakcję. RIP Piotrusiu".

Piotr Bratkowski debiutował na łamach prasy literackiej w 1974 roku, w latach 80. był felietonistą miesięcznika „Literatura”, publikował w czasopismach drugiego obiegu. Od 1990 pracował jako dziennikarz, od 1992 w „Gazecie Wyborczej”, później w „Rzeczpospolitej”. Od 2002 był członkiem redakcji tygodnika „Newsweek Polska”, gdzie pełnił m.in. funkcje kierownika działu społecznego i działu kulturalnego.

W 1989 r. otrzymał Nagrodę Młodych im. Stanisława Wyspiańskiego; w 2010 r. nagrodzony Pikowym Laurem - nagrodą za najlepsze prasowe publikacje na temat książek. Były wieloletni juror nagrody literackiej Nike, nagrody Wielki Kaliber, a w zeszłym roku zasiadał w jury pierwszego konkursu na Książkę Reporterską Roku w ramach Grand Press 2020.

Członek Związku Literatów Polskich oraz Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Działał społecznie, w latach 1990–1993 z ramienia Komitetu Obywatelskiego „Solidarność” był radnym Żoliborza. Syn Jana Bratkowskiego, miał 66 lat.

MNIE/CP

Pozostałe tematy weekendowe

Paweł Szwed, współzałożyciel i redaktor naczelny...
Stefan Bratkowski - publicysta, dziennikarz...