TV Republika próbuje zarabiać  |  FoodCare przegląda rynek  |  Oglądalność programu Marka Czyża w TVP Info  |  Wydawcy gazet lokalnych protestują przeciwko Świrskiemu  |  Zoom TV bliski progu rentowności  |  Była szefowa radiowej Czwórki  |  Branża czytelnicza czeka na ruch nowych władz  |  Dalsze rozstania z "Gazetą Wyborczą"  |  TVN Warner Bros. Discovery z 14 nagrodami  |  Tele 5 wprowadza program popularnonaukowy  |  Polsat Box Go przyspiesza premierę  |  Nagroda Specjalna Press Club Polska  |  Polacy wolą kupować książki i gazety za pomocą kart  |  GPD Health  |  NAV agency rozpoczyna  |  Przejście z Deloitte do Walk  |  Wieloletni redaktor AP zginął w wypadku  |  TikTok będzie protestować w sądzie przeciwko blokadzie w USA  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 42 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Dział: REKLAMA

Dodano: Sierpień 27, 2021

SAR wnosi o przesunięcie wdrożenia nowej metody pomiarowej przez Polsat

Gemius należy do Szymona Ruty, syna założyciela Polsatu (fot. Pixabay.com)

Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR przekazało Polsat Media stanowisko zrzeszonych agencji mediowych na temat nowej metody pomiaru oglądalności reklam - SAR oczekuje opóźnienia jej wprowadzenia.

Biuro reklamy Telewizji Polsat poinformowało w sierpniu, iż przestanie rozliczać kampanie reklamowe jedynie na podstawie danych oglądalności Nielsena. We wrześniu doda do nich dane pochodzące z Gemiusa, w których znajdują się również informacje o oglądalności telewizji poza domem, czyli chociażby w restauracjach.

SAR wnosi o opóźnienie wdrożenia nowej metody, do czasu przeprowadzenia jej zewnętrznego i profesjonalnego audytu. Stowarzyszenie podkreśla, że tego typu rozwiązanie powinno być wprowadzane wspólnie z innymi stacjami telewizyjnymi. Zapowiedziana przez Polsat zmiana ma być wprowadzona już we wrześniu, zaledwie kilka tygodni po tym, jak Polsat Media poinformowało o niej agencje.

Firma badawcza Gemius należy do Szymona Ruty, syna współzałożyciela Polsatu Heronima Ruty, a Marcin Pery, aktualny prezes Gemiusa, był doradcą zarządu Cyfrowego Polsatu.

W rozmowie z "Presserwisem" jedna z osób z branży zwraca uwagę na to, że nowe rozliczenie będzie mieć negatywny wpływ głównie na agencje, klienci zgodzili się bowiem na określony budżet i sposób rozliczenia i trudno oczekiwać, aby chcieli płacić więcej, przy nagłej zmianie zasad.

(KAP, 27.08.2021)