Wyniki finansowe Ringier Axel Springer Polska w 2023 roku  |  Naziemna emisja kanału wPolsce24  |  Altavia Kamikaze + K2 wygrała przetarg  |  Agora dostanie dywidendę od Eurozetu  |  Oglądalność stacji tzw. wielkiej czwórki w prime time  |  Firma producencka Polot Media  |  Operator emisji naziemnych BCAST zwiększył  |  Nadawca TVS ze znacznie mniejszym zyskiem  |  Polsat Sport będzie współpracował  |  Trzeci sezon serialu sensacyjnego TVP  |  Zdjęcia do "Ninja Warrior Polska"  |  Zestawienie miesięczników ogrodniczych  |  Europejskie struktury Coca-Coli  |  UMCS poszkuje agencji  |  Energa Obrót promuje  |  Sponsor Legii Warszawa przez kolejne lata  |  Yandex jest już w całości rosyjski  |  Alphabet kupuje firmę zajmującą się cyberbezpieczeństwem  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 35 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Kwiecień 21, 2021

Polska coraz niżej w rankingu wolności mediów

Reporterzy bez Granic przypominają, że polska "policja wielokrotnie nie chroniła dziennikarzy relacjonujących protesty, stosując przemoc i arbitralne aresztowania (fot. Piotr Molecki/East News)

Polska w Światowym Indeksie Wolności Prasy przygotowywanym przez organizację Reporterzy bez Granic (RSF) w porównaniu z 2020 rokiem spadła o dwa miejsca, na 64. pozycję. Znajduje się między Armenią a Bhutanem, w grupie państw, w których występują wyraźne problemy z poszanowaniem wolności prasy.

RSF, pisząc o sytuacji w Polsce, podkreśla, że "po ugruntowaniu kontroli nad mediami państwowymi, rząd kontynuuje »repolonizację« mediów prywatnych w celu wpływania na ich politykę redakcyjną lub, innymi słowy, cenzurowania ich". Zauważono też, że partia rządząca rozwija swoją "strategię cenzurowania" także na niezależne media, m.in. poprzez zaproponowanie nowego podatku od przychodów z reklam.

Reporterzy bez Granic przypominają, że polska "policja wielokrotnie nie chroniła dziennikarzy relacjonujących protesty, stosując przemoc i arbitralne aresztowania, aby ograniczyć prawo do informacji". Zauważają, że "teraz, gdy coraz więcej dziennikarzy znajduje polityczne lub ekonomiczne schronienie w internecie - w tym byli dziennikarze radia publicznego, którzy stworzyli internetowe Radio 357, oraz ci z tygodnika Wprost, który zaprzestał wydawania wersji drukowanej - wzrasta obawa o upolitycznienie regulacji internetu".

Na czele rankingu znajdują się kraje skandynawskie (kolejno: Norwegia, Finlandia, Szwecja i Dania). Indeks zamyka Erytrea, która rok wcześniej był na trzecim miejscu od końca. Przed nią są Korea Północna, Turkmenistan i Chiny. Spośród naszych sąsiadów najwyżej w rankingu są Niemcy (13. pozycja), które spadły o dwa miejsca w porównaniu z zeszłym rokiem. Z kolei Węgry, które są często przywoływane podczas dyskusji o wolności mediów w Polsce, są na 92. miejscu (spadek o trzy pozycje).

W rozmowie z Deutsche Welle prezes Reporterów bez Granic Christian Mihr zaznacza, że nastały ciężkie czasy dla dziennikarek i dziennikarzy, a pandemia koronawirusa tylko nasila i utrwala represyjne tendencje na całym świecie.

Ranking "World Press Freedom Index" publikowany jest od 2002 roku. Powstaje na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez ekspertów. Bierze się w nim pod uwagę niezależność i pluralizm mediów, uwarunkowania prawne i bezpieczeństwo dziennikarzy, przejrzystość działania instytucji i procedur, jakość infrastruktury oraz poziom nadużyć i przemocy.

(BAE, 21.04.2021)