Dział: OPINIE

Dodano: Październik 03, 2006

Oświadczenie Rady Grand Press

W związku z politycznymi atakami na dziennikarzy TVN-u Andrzeja Morozowskiego i Tomasza Sekielskiego, a zwłaszcza po oskarżeniach Prawa i Sprawiedliwości wywołanych doniesieniami „Gazety Polskiej”, wzywamy zarówno środowisko polityków, jak i dziennikarzy do obrony podstawowej zasady demokracji, którą jest wolność słowa.

Żadna władza nie ma prawa wywierać nacisków na wolne media, pomawiać je lub próbować zastraszyć. Zapowiedź, że Sejmowa Komisja ds. Służb Specjalnych ma zbadać, czy TVN nie działa w interesie którejś z partii, uważamy za przekroczenie zasad demokratycznego państwa.

Jako Dziennikarze Roku wybrani głosami całego środowiska dziennikarskiego stwierdzamy, że dziennikarze TVN-u rzetelnie wykonywali swój zawód, a zarzut włączenia się przez nich do gry politycznej jest nieprawdziwy. Zadaniem dziennikarzy jest informować, nie mamy wpływu na to, jak te informacje zostaną wykorzystane przez polityków.

Anna Marszałek, Dziennikarz Roku 2003

Monika Olejnik, Dziennikarz Roku 1998