Dział: TELEWIZJA

Dodano: Marzec 17, 2020

Zmiany w ramówkach i organizacji pracy w mediach z powodu koronawirusa

W "Onet rano" nie będzie rozmów w samochodzie (screen YouTube.com/Onet Rano)

Telewizja Polska zawiesza produkcję niemal wszystkich programów, poza "Pytaniem na śniadanie" i "Star Voice. Gwiazdy mają głos". Onet zrezygnował w programie "Onet rano" z rozmów podczas jazdy samochodem po Warszawie. Po TVN 24 także Polsat News wprowadził rotacyjny tryb pracy. Specjalne programy uruchamiają kanały sportowe.

- Wszystkie produkcje zostają zawieszone aż do odwołania. Wyjątkiem są programy "Pytanie na śniadanie" oraz "Star Voice". Programy te realizowane są wyłącznie przez TVP (bez współproducentów zewnętrznych) z rygorystycznym zachowaniem wyznaczonych przez GIS zasad bezpieczeństwa epidemicznego - wyjaśnia biuro prasowe TVP. Telewizja nie odpowiedziała nam na pytanie, czy nadawany na żywo "Star Voice" nadal będzie realizowany z udziałem publiczności.

Jednocześnie TVP podała, że w przypadku "Dance dance dance" wyemitowane zostaną jeszcze cztery, nagrane już odcinki programu.

Już w weekend Polsat poinformował widzów o zawieszeniu emisji programów "Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami", "The Four. Bitwa o sławę" i "Twoja twarz brzmi znajomo". W przypadku reality show "Tylko jeden" stacja wyemituje nagrane odcinki. Nadawcy przerwali również zdjęcia do wielu seriali.

Onet rezygnuje z jazdy

Od tego tygodnia zmieniła się formuła programu "Onet rano". Portal zrezygnował z rozmów podczas jazdy po Warszawie. Rozmowy z gośćmi prowadzący będą odbywać za pośrednictwem łączeń wideo, a program będzie w całości realizowany ze stacjonarnego studia przy ul. Domaniewskiej. Codziennie w programie będą poruszane tematy związane z bieżącą sytuacją – rozmowa z lekarzem i odpowiedzi na najczęstsze pytania widzów, materiały o opiece nad dziećmi w czasie kwarantanny i o tym, co robić w domu w czasie epidemii.

Dziennikarze Polsat News - podobnie jak TVN 24 - przeszli na rotacyjny tryb pracy. Zostali podzieleni na dwie grupy, a każda pracuje po trzy dni. "Mamy się nie widywać. Dzisiaj pożegnania - na bezpieczną odległość - na kilka miesięcy... Ciekawe czasy" - napisał na Twitterze Klaudiusz Slezak z Polsat News.

Polsat News wprowadził do ramówki program interaktywny "Wszystko o koronawirusie", nadawany w dni powszednie o 20.

Archiwalne programy i relacje na kanałach sportowych

Ramówki, w związku z ograniczoną liczbą wydarzeń sportowych, zmieniły kanały sportowe. Będą przypominane archiwalne nagrania programów i wydarzeń sportowych.

Eleven Sport 1 zaczął pokazywać program "Eleven call live" z telefonicznym udziałem widzów. Nadawany ma być codziennie o 20. W poniedziałki o 21 oglądać można "#ElevenF1 Live" o Formule 1. Obie pozycje transmitowane są jednocześnie na profilu Eleven Sports na Facebooku.

Nowy program na żywo "Dobry wieczór sport" z telefonicznym udziałem sportowców, trenerów i dziennikarzy nadaje od poniedziałku Canal+ Sport. Będzie emitowany od poniedziałku do soboty o 20.

Kolejne działania podejmują także operatorzy płatnej telewizji. Orange Polska udostępnił do końca marca kanał Polsat News wszystkim abonentom OrangeTV. Z kolei Inea zaoferowała bezpłatnie klientom telewizji cyfrowej dwie paczki kanałów telewizyjnych – dziecięcą i filmową oraz dwa kanały informacyjne – TVN 24 i TVN 24 BiS.

Z kolei Polska Agencja Prasowa uruchomiła bezpłatny serwis poświęcony zagrożeniu koronawirusem.

Sprawdź, o czym piszemy
w najnowszym numerze