Dział: RADIO

Dodano: Sierpień 21, 2019

RMN nie wybrała prezesa Radia Wrocław, kolejne posiedzenie za tydzień

Marcin Rosiński jest od 1996 roku związany z TVP (screen YouTube.com/Fakty TVP3 Wrocław)

Rada Mediów Narodowych nie powołała w środę nowego prezesa Radia Wrocław. Marcin Rosiński z TVP nie uzyskał większości głosów członków RMN. Rada ponownie zajmie się wyborem szefa wrocławskiej rozgłośni za tydzień.

Za kandydaturą Marcina Rosińskiego głosowało dwóch członków i jednocześnie posłów PiS: Joanna Lichocka i Krzysztof Czabański. Wstrzymała się europoseł z PiS Elżbieta Kruk i Grzegorz Podżorny, wybrany do RMN z poparciem Kukiz'15. Przeciw był Juliusz Braun (do Rady trafił z poparciem PO). Braun zgłosił na prezesa Radia Wrocław Henryka Koczana z Ośrodka Kultury i Sztuki we Wrocławiu (Koczan dostał jeden głos, właśnie Brauna).

Serwis Wroclaw.wyborcza.pl informuje, że Marcin Rosiński na przesłuchanie przyszedł nieprzygotowany i wypadł fatalnie, gdyż "jak słyszymy nieoficjalnie od członków RMN, wystąpienie Marcina Rosińskiego podczas przesłuchania wprawić miało większość z nich w osłupienie. – Był kompletnie nieprzygotowany, przyszedł na przesłuchanie, jakby nominację na prezesa miał już w kieszeni – słyszymy od jednego z nich" - czytamy na Wroclaw.wyborcza.pl.

Marcin Rosiński od 1996 roku związany jest z Telewizją Polską. Przez wiele lat pracował w TVP Wrocław, a obecnie w TVP Info.

Kolejne posiedzenie RMN zwołane zostało na środę 28 sierpnia. Wtedy Rada ponownie ma zająć się wyborem prezesa Radia Wrocław. Obecna prezes Radia Wrocław Jolanta Piątek w zeszłym tygodniu złożyła rezygnację i odchodzi ze stanowiska z końcem miesiąca. "Idę na emeryturę" - mówiła "Presserwisowi". Prezesem Radia Wrocław została w grudniu 2017 roku.

(KOZ, 21.08.2019)