Z pełnym wydaniem newslettera "Presserwis" na Państwa skrzynki wracamy już w poniedziałek  |  Na Press.pl na bieżąco najważniejsze newsy o mediach i reklamie  |  Masz już "Presserwis"? Publikujemy tam kilkadziesiąt mniejszych i większych materiałów – newsów, analiz, opinii  |  To tematy, o których potem mówią inni  |  Możesz zamówić "Presserwis" – kliknij tutaj  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Dział: RADIO

Dodano: Sierpień 06, 2018

Radio Szczecin z największym zyskiem, a Radio Poznań z najwyższą stratą

Spośród 16 regionalnych rozgłośni publicznych, które złożyły sprawozdania finansowe w Krajowym Rejestrze Sądowym, w 2017 roku najwyższe przychody ze sprzedaży uzyskało Radio Wrocław. Tylko pięć rozgłośni zamknęło rok zyskiem - największy miało Radio Szczecin. Największą stratę przyniosło Radio Poznań, co zarząd tłumaczy sytuacją polityczną.

Jak podała Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, z 2017 roku spółki regionalne otrzymały z abonamentu radiowo-telewizyjnego i ze środków z rekompensaty łącznie 188,67 mln zł. Najwięcej dostały Radio Kraków (12,22 mln zł), Radio Gdańsk (11,92 mln zł) i mazowieckie Radio dla Ciebie (11,59 mln zł).

Z danych złożonych w KRS wynika, że 2017 rok na plusie zakończyły Radio Szczecin (754,6 tys. zł zysku netto), Radio Kielce (542,2 tys. zł), Radio PiK z Bydgoszczy (97,1 tys. zł), Radio Lublin (96,6 tys. zł), Radio Zachód z Zielonej Góry (19,4 tys. zł).

Największe przychody ze sprzedaży miało Radio Wrocław - 17,89 mln zł i były o 6,7 proc. większe niż w 2016 roku. Spółka o 6,9 proc. - do 4,03 mln zł - zwiększyła wpływy z reklam i sponsoringu. W efekcie wrocławska rozgłośnia nieznacznie, bo o 0,4 proc., zwiększyła stratę do 671,1 tys.

Radio Wrocław w sprawozdaniu zwróciło uwagę, że w ostatnim kwartale 2017 roku Audytorium 17 (porozumienie handlowe rozgłośni regionalnych) rozpoczęło pozyskiwanie lokalnych klientów. Spółka podała, że Audytorium 17 może sprzedawać kampanie reklamowe z rabatem do 74 proc.

"W związku z powyższym w kilku przypadkach straciliśmy klientów, którzy za naszym pośrednictwem kupowali reklamy z rabatami na poziomie 50-60%" - podano i wskazano, że "straty finansowe tylko w ostatnim kwartale to ok. 30 tysięcy złotych".

Kolejne pod względem wysokości przychodów ze sprzedaży jest Radio Kraków - 15,68 mln zł (wzrost o 10,2 proc.). Strata tej rozgłośni wyniosła 2,1 mln zł i była o 12,7 proc. niższa niż rok wcześniej. Większą stratę - 2,36 mln zł - miało tylko Radio Poznań (spółka powiększyła ją o 71,9 proc.). Przychody radia z Poznania wzrosły zaledwie o 1,7 proc., do 13,87 mln zł. "Sytuacja polityczna w kraju spowodowała trudności na rynku reklamowym dla publicznych rozgłośni radiowych, który stanowi drugie, po abonamencie źródło pozyskiwania przychodów. Wobec niewystarczającej ilości przychodów, a koniecznym zwiększeniu kosztów spółka poniosła stratę finansową" - napisał zarząd Radia Poznań w sprawozdaniu. Do połowy lipca br. prezesem Radia Poznań był Filip Rdesiński, który odszedł z zarządu, aby zostać prezesem Polskiej Fundacji Narodowej.

Do rozgłośni publicznych o największych przychodach należą także Radio Szczecin - 13,93 mln zł (wzrost o 11,9 proc.) i Radio Lublin - 13,51 mln zł (wzrost o 9,1 proc.).
Do piątku 3 sierpnia w Krajowym Rejestrze Sądowym nie było dostępne sprawozdanie Radia Gdańsk. (KOZ)

(KOZ, 06.08.2018)