"Gość Dzisiaj" będzie rywalizował z "Gościem Wiadomości"  |  Radiowa Trójka z dodatkowymi serwisami  |  Srebro i dwa brązy polskich agencji  |  UOKiK nie zajmie się wnioskiem  |  Zastępczyni dyrektora TVP Sport  |  Oglądalność trasy "Lata z Radiem i Telewizją Polską"  |  Zespół podcastowy Tok FM  |  Zestawienie kanałów lifestylowych  |  Eska Wrocław na kolejnej częstotliwości  |  Asta-Net z Piły podnosi wybranym klientom ceny  |  Osiem wniosków na częstotliwość radiową  |  Radio Łódź powróciło z odrębnym porankiem  |  Radio Eska z internetowym programem  |  Unia Literacka ruszyła z akcją  |  TVP z przetargiem  |  OOH.pl wygrywa  |  Lidl oficjalnym partnerem  |  Właściciel TikToka występuje o 9,5 mld dol. pożyczki  |  Brazylia podtrzymuje decyzję o blokadzie platformy X  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 48 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Styczeń 26, 2018

RMN za miesiąc kolejny raz spotka się z szefostwem TVP

(fot. Archiwum Press)

W czwartek 25 stycznia Rada Mediów Narodowych wysłuchała sprawozdania Jacka Kurskiego, prezesa Telewizji Polskiej. Kurski opowiadał o zmianach organizacyjnych w TVP. Członkowie rady zdecydowali, że za miesiąc będą kontynuowali rozmowę.

Rada miała przeprowadzić ocenę reformy organizacyjnej, która nastąpiła w Telewizji Polskiej na początku roku i będzie kontynuowana przez najbliższe miesiące.

Joanna Lichocka (do Rady wybrana przez sejm, głównie głosami PiS) poinformowała, że zarząd TVP na kolejne posiedzenie RMN ma przygotować informację na temat wątpliwości dotyczących planowanej reformy.

- Padło bardzo dużo pytań, na które członkowie Rady nie dostali odpowiedzi, więc stanęło na tym, że za miesiąc spotkamy się ponownie i będziemy kontynuować naszą rozmowę - powiedział Juliusz Braun (do Rady zgłoszony przez PO).

Przedstawiciele RMN chcieli usłyszeć przede wszystkim, jak ma wyglądać podejmowanie decyzji w nowej strukturze, kto i za co będzie odpowiedzialny, dlaczego nowa forma zarządzania ma być lepsza od poprzedniej.

- Prezes twierdził, że wszystko dokładnie wyjaśnia, ale dowiedzieliśmy się głównie, że ośrodek podejmowania decyzji ma być bardziej scentralizowany. Do samej oceny finansów telewizji nie doszło - zdradza Braun, który ubolewa, że jego wniosek o to, by spotkania przedstawicieli RMN były archiwizowane, upadł. Za jego przyjęciem głosował Braun i Grzegorz Podżorny (do Rady zgłoszony przez Kukiz'15), przeciw byli pozostali członkowie RMN - Krzysztof Czabański, Joanna Lichocka i Elżbieta Kruk (wszyscy związani z PiS). Głosujący przeciw sugerowali, że nagrania ogólnodostępne mogłyby posłużyć jako element gry politycznej.

Podczas spotkania uchwalono także powołanie Piotra Lichoty na stanowisko dyrektora regionalnego ośrodka Telewizji Polskiej w Szczecinie.

Spotkanie z władzami TVP to m.in. efekt raportu, jakiego przygotowanie zapowiedział w styczniu Krzysztof Czabański, przewodniczący Rady Mediów Narodowych. Raport miał być narzędziem do autorskiej oceny szefów Telewizji Polskiej, ale także zarządców poszczególnych mediów publicznych.

(TAD, 26.01.2018)