Reakcje po odejściu Smokowskiego z Kanału Sportowego  |  Niska słuchalność radia Tok FM  |  Nagrody KTR przyznane  |  Wicenaczelny kanału Krzysztofa Ziemca  |  TVP ABC z minimalną przewagą  |  Zmiany w emisji serialu "Piłkarki. Dziewczyny z boiska" w TTV  |  Wydawca porannego programu Radia Złote Przeboje  |  Redaktorka naczelna "Telemagazynu" w Polska Press  |  Zestawienie miesięczników poradnikowych  |  Serwis VoD 35mm.online WFDiF będzie częściowo płatny  |  OMD Group wygrywa przetarg  |  Fabryka Komunikacji Społecznej przeprowadzi kampanię  |  Grow Now otwiera biuro  |  Agencje biorące udział w przetargu Ministerstwa Cyfryzacji  |  Disney zdobył 57 wyróżnień Creative Emmys. Triumf "Szoguna"  |  Durow wprowadza zmiany w Telegramie. Znikają niektóre funkcje  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 33 newsy ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Styczeń 13, 2017

Rosyjska niezależna telewizja Dożd straciła prawo nadawania na Ukrainie

Telewizja Dożd

Niezależna rosyjska telewizja Dożd straciła prawo nadawania na Ukrainie. Decyzję tę podjęła w czwartek Narodowa Rada ds. Radia i Telewizji w Kijowie. Wyjaśniła, że stacja rozpowszechnia informacje godzące w niepodległość Ukrainy.

Rada argumentowała, że Dożd prezentuje w swoich audycjach telewizyjnych mapy, na których terytorium zaanektowanego przez Rosję, a formalnie należącego do Ukrainy Krymu oznaczane jest jako część Federacji Rosyjskiej. "W programie stacji granica administracyjna między obwodem chersońskim i Autonomiczną Republiką Krymu ukazywana była jako granica między Ukrainą a Federacją Rosyjską" – mówił członek Rady Serhij Kostynski. Kolejnym zarzutem wobec kanału Dożd było nadawanie przez nią na Ukrainie rosyjskich reklam.

Dożd w Rosji uznawany jest za jeden z ostatnich niezależnych od władz kanałów telewizyjnych. Na jego antenie często krytykowane są rosyjskie władze.

(PAP, KOZ, 13.01.2017)