Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: etyka mediów

Dział: PRASA

Dodano: Listopad 25, 2016

Naczelny duńskiego tygodnika skazany na więzienie za nielegalne zdobywanie informacji

Se og Hör

Dziennikarze duńskiego tygodnika "Se og Hör" zostali skazani na kary pozbawienia wolności (bezwzględne i w zawieszeniu) za zakup nielegalnie zdobywanych informacji o życiu prywatnym znanych osób.

Wśród skazanych jest były redaktor naczelny tygodnika, który dostał karę roku i trzech miesięcy pozbawienia wolności. W zakończonym właśnie procesie wyroki skazujące usłyszało łącznie pięć osób, w tym czterech dziennikarzy. W latach 2008-2011 brali oni udział w szpiegowaniu celebrytów, polityków i członków rodziny królewskiej na podstawie danych dotyczących kart kredytowych i bankomatowych.
Wyrok kończy sprawę opisywaną w Danii jako największy skandal prasowy w historii tego kraju i często porównywaną do afery podsłuchowej w brytyjskim tygodniku “The News of the World”.

(LL, 25.11.2016)